Изложби

Изложба в памет на Христо Явашев - Кристо (1935-2020)

19 юни – 19 юли 2020, Софийска градска художествена галерия

Изложба в памет на Христо Явашев - Кристо (1935-2020)

Христо Явашев - Christo. „Бягаща ограда...”, 1998 г.

 

◊ IN MEMORIAM

В продължение на месец от 19 юни до 19 юли Софийската градска художествена галерия ще представи изложба в памет на Христо Явашев - Кристо.

In memoriam

Христо Явашев - Christo (1935-2020)

С тази изложба Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.

Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност и предопределеност на неговия  житейски и цивилизационен избор Кристо никога не е скривал своя български произход. Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 година се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем.

В експозицията посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ придобити през 2015 г. , когато бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014“. Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюрите са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michael Kimmelman (“The New York Times“), Jerry Saltz, руската журналистка Анна Толстова ("Коммерсантъ Weekend"), написани веднага след смъртта на Кристо. Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат възможност да видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено ни любезно с дублаж на български език от телевизия „България он еър“

Специално място в експозицията има и филмовата програма  от 6 филма, на английски език, за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
18.06.2020 г. 18:29
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31341-izlozhba-v-pamet-na-hristo-yavashev-kristo-1935-2020