Изложби

Изложба "Любен Фързулев и приятели"

18 юни – 30 август 2020, Софийски арсенал – Mузей за съвременно изкуство

Изложба "Любен Фързулев и приятели"

Любен Фързулев. Триликата богиня, 2020, Движеща се дървена машина

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия
Софийски арсенал – Mузей за съвременно изкуство

представя

Любен Фързулев и приятели

Участници: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Георги Донов, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, Моника Попова, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Цветослав Христов и RASSIM®

18 юни – 30 август 2020

Откриване на 18 юни, четвъртък, 18.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.
САМСИ, бул. „Черни връх” №2

 

Любен Фързулев ще покаже най-новите си произведения наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според него, спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант. Поканените сами определят с какво да участват, като вниманието е насочено към нови или непоказвани произведения, включващи скулптура, живопис, рисунки, видео арт.

Любен Фързулев е известен със своите „дървени машини” от края на 1980-те и с мащабни текстилни инсталации в публичното пространство.

Изложбата ще покаже средата на формирането на художника, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената работа.

Фокусът е върху различни аспекти на ролите, в които влиза съвременният художник не само като артист, но и като куратор. Самият Любен Фързулев отказва да се назове „куратор”, като казва: „Изложбата няма тема, насоченост, куратор... Всеки е свободен да покаже каквото сметне за необходимо. Защо? Много очевидно е – за по-голямо разнообразие. За да не отегча публиката. С  лекота бих напълнил зала и сам. Това го мога. И какво от това. На мен би ми било отегчително.  А така с още единадесет качествени автори би било "cool" (както казват сега). Идеята взех от нашите естрадни певци (концерт на певец и приятели). Всеки изпълнява по няколко хита. Хубаво, не е изморително и е разнообразно.”

 

Автор: Национална галерия
17.06.2020 г. 15:44
Посетено: 960
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31337-izlozhba-lyuben-farzulev-i-priyateli