Изложби

Изложба „Облекло и езиково богатство“ в Националния етнографски музей

Изложбата е отворена за посетители до 15 август 2020 г.

Изложба „Облекло и езиково богатство“ в Националния етнографски музей

 

Вчера, 16 юни 2020 г, в Зала 11 на Националния етнографски музей беше открита изложбата „Облекло и езиково богатство“, част от научния проект „Местно производство, облекло и езиково богатство (Принос към историческата лингвистика и антропологията на облеклото)“, който се финансира от Фонд „Научни изследвания“ (договор ДН 10/12 от 2016 г.) и се реализира съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

Проектът цели проучването и издаването в електронна форма на слабо познати архивни документи от 1888 и 1889 г., съхранявани в Научния архив на БАН. Те представляват над 1100 страници с ръкописни описания на облекло и около 150 фотографии, направени специално, за да покажат част от облеклата. Организаторите на изложбата благодарят на Научния архив на БАН за съгласието да бъдат експонирани факсимилета и фотографии, част от изследвани в проекта ръкописи.

Събитието беше първата публична проява, която музеят организира след въвеждането на извънредното положение във връзка с Ковид-19 и се проведе при съблюдаване на всички противоепидемични мерки.

Изложбата е отворена за посетители до 15 август 2020 г.

 

Автор: ИЕФЕМ БАН
17.06.2020 г. 12:29
Посетено: 580
Етикети: Софийски университет, научен проект, изложба, Национален етнографски музей, ИЕФЕМ БАН, архивни документи, Облекло и езиково богатство
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31335-izlozhba-obleklo-i-ezikovo-bogatstvo-v-natsionalniya-etnografski-muzey