Изложби

Арт галерия Le Papillon представя изложба на Михаил Лалов

„Приказен свят“ - изложба живопис от 18 юни до 7 юли 2020

Арт галерия Le Papillon представя изложба на Михаил Лалов

 

◊ ИЗЛОЖБА "ПРИКАЗЕН СВЯТ"

Арт галерия Le Papillon
представя

„Приказен свят“ - изложба на Михаил Лалов

"Всеки има нужда от приказка в своя ден. Тя е тази, която прави денят ни цветен, разкошен и ни дава любов.“ 
                                                                                                   Михаил Лалов

Какво му трябва на човек след една неочаквана и объркваща пандемия? Връщане към ежедневието? Със сигурност – не. Трябва му приказка за свят пълен с чудеса, любов, щипка магия и красота. Всичко това поднесено във феерия от цветове, които галят душата и изпълват сърцето.

Тази приказка, претворена в живописни платна, ще ви разкажем от 18 юни до 7 юли 2020 година в пространството на Арт галерия Le Papillon. Авторът на този свят от мечти и магия е маестро Михаил Лалов. Неговите картини разказват различни истории за любов и са обединени в най-новата експозиция на художника „Приказен свят“, специално създадена за варненската публика.

Акцентът е върху любимата му тема за женското начало и жената като муза, но са включени и няколко пейзажа и абстрактни решения, създаващи динамика като кадри от филм. Женските образи са изобразени по много различни начини, загатващи за многоликата женска природа. В изложбата преобладават картини в големи формати, където Лалов прекрасно разгръща свободния си дух и убедително улавя вниманието с богатите си на фигури и елементи платна. Творбите му са изпълнени в меки, пастелни тонове, с присъщата за автора загадъчност и сложни композиционни плетеници от женски тела и тайни, недоразказани истории. Сюжетите на творбите на Лалов са многопластови, често формите са просто очертания, но винаги живописния начин на полагане на цветовете разкрива страстта на художника и вплита съзнанието на зрителя в приказки.

„Всеки има нужда от приказка в своя ден. Тя е тази, която прави денят ни цветен, разкошен и ни дава любов“, казва маестро Лалов.

„Приех поканата да гостувам на галерия „Папийон“, защото тя носи една особена елегантност и чар, която харесвам“, допълва той. Според художника времето, в което живеем ни напомни, че всичко е преходно, но красотата и изкуството са ценностите, които са неизкореними.

„Последните месеци накараха милиони хора да останат и да се вгледат в себе си и близките си. Ще ви разкрия една тайна – художникът всеки ден е така, вгледан в себе си, в света, в близките си. Той е сам и в същото време е с целия свят. И неговата магия е в това – да покаже този свят на всички останали, за да им поднесе онзи щрих, който да осмисли животът им не за ден, а за винаги“.

Михаил Лалов е търсещ художник, който не само не стои на едно място и твори в различните си ателиета, сменяйки подхода и техниките, жанровете на своя израз. Независимо от техниката, той е със силно разпознаваем почерк и линия на рисунката, но най-вече с усещането за свобода, лекота и безтегловност, които създава в картините си. В тях винаги присъства философията за взаимовръзката в природата и как всичко е свързано в мисъл и чувство. Той е художник на духа, майсторски вдъхващ  живот на всяка форма и тяло в своите творби. Неговите драматургично изпълнени „преразкази“ са картини, които предизвикват емоции и резонират с чувствата на зрителя – различни във всеки момент. Така творбите му са обичани дълго време, създавайки усещането за динамика и промяна, която се разкрива всеки път различно в зависимост от настроението на съзерцаващия. Лалов е лиричен ценител на женската красота и ако женското присъствие, форми, нежност, загадъчност, поглед го вдъхновява, то той пресъздавайки го, майсторски успява да накара зрителя да обикне образа, да усети посланието на красотата и мимолетността на мига. Художникът излиза от общоприетите норми, работейки със свой уникален почерк и подход към цветовете. Картините му не са лични истории, а по-скоро сюжети от драматургията, с която той дълго се е занимавал. Лалов е творец, обичащ предизвикателствата и често организира в своите огромни ателиета творчески диспут с изразните средствата на четката и молива с различни видни художници на нашето съвремие. Така стимулира не само собственото си развитие, но създава реално изследване на съвременната художествена сцена, каквато е една от функциите на изкуството.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 18.06.2020, четвъртък, в изложбения салон на арт галерия Le Papillon от 16:16 до 19:19 часа, където в присъствието на автора и неговите музи ще се потопим в "Приказен свят" със загатнати от автора истории, които всеки може да довърши със собственото си въображение.

 

◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Михаил Лалов е роден на 14 юли 1952 г. в гр. София. От 1968 г. до 1972 г. учи в Националното художествено училище, а от 1974 г. до 1979 г. следва в Националната художествена академия

Професионална реализация:

През 1979 г. е художник на Киноцентъра в Бояна.

През 1979 г. – 1983 г. е художник-проектант (сценограф) на Драматичен театър - Монтана.

През 1984 г. – 1987 г. е художник-декоратор на театри в Плевен, Добрич, Разград, Ловеч и Габрово.

През 1991 г. е приет за член на Съюза на българските художници.

Михаил Лалов е реализирал десетки самостоятелни изложби в България, Франция, Германия, Кипър. Негови картини са притежание на Националната Художествена Галерия, Софийската Градска Галерия, на частни колекции в страната и чужбина.

Самостоятелни изложби:

1983 - Национален дворец на културата, гр. София
1985 - "Раковски" 108
1991 - "Раковски" 117
1991 - Дюселдорф, Германия
1993 - "Кати", София
1995 - Никозия, Кипър
1995-1996 - "Етерна", София
2000 - Германия 2000 г.
2000 - "Възраждане", Пловдив
2001 - Париж, Франция
2002 - Мюнхен, Германия
2003 - Париж, Франция
2004 - "Жорж Папазов" - Пловдив
2006 - "Жорж Папазов" - Пловдив
2007 - "Филипополис" - Пловдив
2008 – Арт Галерия Le Papillon – Варна, фондация "Проф. Стамен Григоров" София
2009 - "Пролет", Бургас
2009 - Пазарджик, галерия "Боев"
2009 до 2012 – реализира изложби всяка година в различни галерии в София, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Велико Търново и др.
2012, 2015 – Лондон, Български културен институт Лондон
2016, 2018 – галерия „Стойчев“, Ямбол
2017 - "Филипополис" - Пловдив
2018 - Хасково
2019 - „Валер“ – София

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
15.06.2020 г. 14:34
Посетено:
1086
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31328-art-galeriya-le-papillon-predstavya-izlozhba-na-mihail-lalov