Изложби

Зоран Мише с трета самостоятелна изложба

"Lost" ще бъде официално открита в КО-ОП на 16 юни и може да бъде разгледана до 5 юли

Зоран Мише с трета самостоятелна изложба

 

◊ ПОКАНА

КО-ОП представя "Lost", третата самостоятелна изложба на северномакедонския художник-график Зоран Мише. Изложбата ще бъде официално открита от 17.00 ч. на 16 и ще може да бъде видяна в пространството до 5 юли.

Зоран Мише е познат на публиката като един от съвременните художници, използващи всевъзможни графични техники в изкуството си. Изложбите на Мише често включват и други медии като инсталация и фотография. Отвъд буквалната репрезентация на обекти от всекидневието, в графиките на Мише стоят лични истории, свързани с неговите преживявания и отминали спомени.

В изложбата Lost изследването на личния спомен е представено директно. Мише се връща в детството към размития спомен за първата кола на семейството си. Това го кара да се замисли и за други изгубени спомени. Така колата става символ на изгубения спомен, представена чрез визуална репрезентация под формата на инсталация на морга за коли, място, където загубените спомени се явяват, за да бъдат напълно заличени или рециклирани, и превърнати в нещо съвсем друго. Чрез личните си преживявани и спомени Мише ни обръща внимание на генерални въпроси свързани с дихотомията обективно-субективно и изобщо естеството на това кое се счита за реално и кое не.

Зоран Мише (р. 1984 г. в Охрид, живее и работи в София) най-често е свързван с графичното изкуство. Завършва Националната художествена академия - бакалавър и магистър по графика. Основател и член е на студиото Print Nest. Има три самостоятелни изложби и множество групови такива в България и чужбина - Австрия, Румъния, Швейцария, Италия, Китай, Испания, Македония, Сърбия, САЩ, Чехия и Япония. Неговото изкуство получава международно признание като е отличавано с награди от изложби и биеналета в Испания, Италия, Сърбия и България. Мише е в журито на VIII Международно триенале на графиката в София. Към момента е преподавател в художествената гимназия в София.

За повече информация следете събитието във Facebook ТУК.

* * *

Предвид ситуацията с Covid-19 в рамките на изложбата ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност. В галерията ще се допускат едновременно само определен брой хора, като броят им ще бъде съобразен с размерите на пространството и препоръките за спазване на социална дистанция.

 

Автор:
Наталия Мецова
Публикация:
14.06.2020 г. 16:04
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31321-zoran-mishe-s-treta-samostoyatelna-izlozhba