Изложби

Галерия SARIEV представя художничката Мария Налбантова

"хибридно-чисто" - самостоятелна изложба, част от резиденцията Artist's studio at SARIEV

Галерия SARIEV представя художничката Мария Налбантова

Детаил от изложбата „хибридно-чисто" на Мария Налбантова. Снимка: Евгения Димитрова

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия SARIEV, Пловдив
представя

Мария Налбантова

"хибридно-чисто"

Самостоятелна изложба на Мария Налбантова - част от резиденцията Artist's studio at SARIEV

12 юни – 17 юни 2020 
откриване на 12 юни, петък, 19:00 часа в галерия SARIEV (ул. "Отец Паисий" 40)

 

Галерия SARIEV, Пловдив представя изложбата „хибридно-чисто" на художничката Мария Налбантова, като част от резиденцията Artist's studio at SARIEV.
 
Изложбата ще се състои в галерията, между 12 юни и 17 юни и ще представи нови творби, създадени по време на престоя на Мария Налбантова в Пловдив между 13 май и 12 юни, престой, през който тя превърна пространството на галерията в свое ателие. 
 
За „хибридно-чисто" Мария Налбантова казва: Проектът е свързан с „хигиената", но онази отвъд тялото, която обитава териториите на хуманното, моралното и екзистенциалното. Хигиената във взаимоотношенията между хората, личната морална хигиена, свързана с персоналната ни отговорност към другите, както и хигиената свързана с взаимодействието ни с природата и заобикалящата среда.

Artist's studio at SARIEV е лаборатория, която променя представата за галериино пространство и предоставя възможности на творци да имат опит в нова среда, която ги провокира и подкрепя да създават. По време на тази своеобразна резиденция авторът има възможнст също да взaимодейства с града и ареала му и да се срещне със специалисти и хора, които да допринесат за развитието на творчеството му и неговия път. 

*

На 1 май 2020 г. SARIEV обяви отворена покана - Ателие в галерия SARIEV за художници от всички възрасти. Поканата има за цел да подпомогне повторното откриване на художествената сцена и работата на създателите, докато галерията се готви отново да посрещне посетителите след епидемията COVID-19. Подкрепата включва: осигуряване на работно пространство в галерията за художника и бюджет за материали. Избраният художник ще превърне пространството на галерия Sariev в студио за определен период от време. В края на периода и по желание на художника ще се организира презентация на неговите творби.

Първата избрана художничка, която работи в галерия SARIEV между 13 май - 17 юни, е Мария Налбантова.
 
"Възможността, която получих от Галерия SARIEV, да превърна галерията им в мое временно ателие е както чудесна, така и едно истинско предизвикателство. Голям интерес за мен предизвиква работата с пространството на галерията, както и разговорите с различни хора, които са свидетели на работния ми процес. След двумесечния период на изолация, свързан с пандемията, в който период, усещах разкъсване на социалната тъкан, отделянето на индивида от обществото и липсата на свобода, престоя ми тук е като рестартиране, в което мога да разгърна мислите си, да работя и да експериментирам. В това мое временно ателие, мога да изследвам нови художествени средства и да разширя и обогатя творческия си процес."

 

Автор:
Галерия SARIEV, Пловдив
Публикация:
12.06.2020 г. 14:54
Посетено:
920
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31317-galeriya-sariev-predstavya-hudozhnichkata-mariya-nalbantova