Изложби

"Паралелно" - изложба живопис на Лора Маринова и Димитър Борисов

10-30 юни 2020, Арт галерия "Ларго" - Варна

"Паралелно" - изложба живопис на Лора Маринова и Димитър Борисов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Паралелно“

Изложба живопис на Лора Маринова и Димитър Борисов

10-30 юни 2020

Откриване – сряда, 10.06.2020 г., 18:30 часа 

Моят свят е паралелен -
изстрадан, мечтан, нарисуван -
по красив е, по-истински
от мига, в който аз съществувам.

Веднъж сътворен,
в моите мисли и чувства облечен,
този свят ще остане след мен -
ще живее вечно.

Лора Маринова

 

От 10 юни 2020 година Арт Галерия "Ларго" ще представи двама обичани варненски автори – Лора Маринова и Димитър Борисов с изложба живопис „Паралелно“. Дъщерята на Янко Маринов присъства непрекъснато в изложбените салони на галерията, има три самостоятелни изложби – живопис в „Ларго“, тя е един от художниците на десетилетието на галерията. Нейният съпруг Димитър Борисов участва в няколко емблематични проекта на галерията в годините. Двамата имат седем съвместни изложби в България и в чужбина, така че този формат на изява е добре познат за тях. Интересното в настоящия проект е, че той има ретроспективен характер за Димитър Борисов. Докато Лора Маринова се представя само с творби, специално рисувани за изложбата в „Ларго“, то спътникът ѝ в живота показва картини от близо 40 години творчески път. Представяйки своя съпруг Димитър Борисов, Лора описва неговото участие в изложбата така:

„Митко представя четири свои различни етапа в живописта. През първия период той е художник в Девня. Неговото ателие е гостоприемно за приятели, за колеги от Варна и известни софийски художници, които идват, за да „дишат девненски въздух“. „Да усетят пулса на времето“ – както се казваше тогава.

Млад и ентусиазиран, Димитър създава около себе си кръг от също тъй ентусиазирани художници-самодейци, с които организира няколко изложби. Самият той рисува всичко - от мощните форми на девненските заводи до артистичния интериор на ателието си, до интимните натюрморти с дъх на море, обвити в тишина. Този период се отличава с топлина и плътност на багрите, с младежки размах. Може да се говори и за леко влияние на Ренато Гутузо - в онези години любим художник на Димитър.

От края на 1982 г. той е вече художник-декоратор във Варненската опера. Светът на декорите и „театралният въздух“ със сигурност променят светоусещането му. До 1990 г. неговата живопис главно преминава през два кратки етапа: сдържани, почти монохромни тоналности, освобождаване на композицията от ненужното и вглеждане в същественото и отново завръщане към звучността на цвета и към пастьозното полагане на боята, към нарушаване на ограничаващите свободата контури. Въздухът вибрира, формата се разпада. Погледът на художника се премества от камерните интериори към природните форми, които го впечатляват със своята вътрешна сила и материалност.

Четвъртият период (от 1990 г. насам) може спокойно да се нарече „завръщането на Аркадия“ - митичната страна на невинността и щастието. Между другото така беше назовал своята изложба преди години Милко Божков. Всеки има своята Аркадия. Това „завръщане“ при Димитър се отключва в детството на дъщеря му Анна. Той става за трети път баща и сякаш по нов начин започва да гледа на света - с чисти детски очи. Този свят отново е многоцветен и красив. В неговия център са вечните Тя и Той - влюбени, загледани в небето и в душите си. Доверчиво пристъпваме в този идиличен свят и се вслушваме в мъдрата тишина.

И вярваме, че нашият свят може да е по- добър.“

Картини на Димитър Борисов от четирите етапа на неговото творчество ще видим в настоящата изложба. Това е особено интересно и въздействащо за зрителя, защото той може да направи едно пътуване във времето през очите на художника, да проследи неговото развитие и да усети неговата промяна.

С изключение на една показвана картина, Лора Маринова се представя в настоящата изложба само с нови творби, част от тях от два нови цикъла картини: „Истории от порцелан“ и „Каприйски видения“. За своята изява Лора Маринова споделя:

„Не съм свикнала да говоря за себе си сериозно. Но ако се налага, бих казала следното: Родена под знака на Близнаци, аз съм противоречива (заради няколкото същности, които се борят в мен) и непостоянна (заради разнообразието, което ме привлича).

В изкуството (нямам предвид моето занимание) с еднаква сила ме покоряват драматизмът и лиричността, бруталната мощ и нежността, светлите мажорни акорди и деликатните минорни въздишки.

Самата аз съм си избрала посока, към която вървя. Понякога казват, че в моите картини има полъх от импресионизъм. И понеже обичам да съм харесвана (ако трябва да съм честна) - най-често работя в този дух. Но имам епизодични „увлечения“ в търсене на други начини да изразя себе си. Изчиствам формата или пък се вглеждам в детайлите, успокоявам мазката и звучността на цвета и търся сюжети, чрез които да разкажа за моя свят.“

Лора Маринова и Димитър Борисов преплитат своите животи в една обща съдба и споделят една обща страст – страстта към изкуството.

Двамата художници близо 40 години делят многоцветната палитра на живота и сладката илюзия, че това е завинаги. Всеки от тях със свой собствен път и свой собствен свят, паралелно на другия до себе си. Но тези паралелни светове от образи, мисли, стремежи и идеи често се преплитат, припокриват, за да създадат един нов свят на обща емоция и страст. А този паралелен път на двамата художници като творци намира пресечна точка в общата им съдба и житейски път. 

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на художниците на 10 юни, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. "Хан Крум" № 8. Изложбата продължава до 30-ти юни. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1977 до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Има две номинации за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България” (2008 и 2010 г.). Тя е носител на Награда на галерия "Графит" за цялостно творчество (2014), Награда Варна за високи постижения в областта на изобразителното изкуство (2017), Награда „Художник на десетилетието 2008-2018“ на галерия "Ларго" (2018). Лора Маринова има пет самостоятелни изложби, три от които в галерия "Ларго" (2011, 2013 и 2015 г.). Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Великобритания, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Има издадени две стихосбирки „Ноктюрно в до минор“ (2016) и „65 обръча“ (2019). Живее и работи във Варна.

Димитър Борисов е роден на 4 април 1946 г. в гр. Търговище. От 1969 г. е член на групата на варненските художници. Животът го среща с професор Васил Вълев, който, усетил заложбите му, го насочва към живописта. От 1969 до 1981 г. работи като художник в гр. Девня. От 1982 г. до 2010 г. работи като художник-декоратор във Варненската опера. Редовно участва в общи изложби на варненските художници. Съвместно със съпругата си Лора Маринова организира 7 изложби – живопис, две от които в гр. Хоф, Германия и гр. Гаис, Италия. Носител е на награда Варна за високи постижения в областта на изобразителното изкуство (2017). Живее и работи във Варна.                                           

 
Автор: Нели Вълчева, галерист
09.06.2020 г. 11:43
Посетено: 523
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31295-paralelno-izlozhba-zhivopis-na-lora-marinova-i-dimitar-borisov