Изложби

Художници-юбиляри

Изложба в Кюстендил

◊ СЪБИТИЕТО

В художествената галерия „Владимир Димитров -Майстора” – Кюстендил бе експонирана изложба от творби на четирима колоси в изобразителното изкуство, възпитаници на кюстендилската изобразителна школа : Кирил Цонев, Борис Колев, Драган Лозенски и Богомир Лазов.

Изложбата е по повод кръглите годишнини на авторите. Експонатите са от фонда на галерията.


◊ ЮБИЛЯРИТЕ

· Навършиха се 110 години от рождението на проф. Кирил Цонев, много повече познат в чужбина отколкото у нас. Работил с испанските художници - Диего Ривера, Сикерос, Ороско. 

. Сто години от рождението се навършват и на проф. Борис Колев - „Майсторът на небесния простор”, автор на „Теорията на цветовете”, „Теория на изкуството” и много монографии за художници. Проф. Колев е автор и на единствения засега монографичен труд за Владимир Димитров-Майстора.

· Третият автор в изложбата е скулпторът Драган Лозенски (100 години) - зам.-ректор на Художествената академия, инспектор в МОН и първият българин, член на Организацията за възпитание чрез изобразително изкуство към ЮНЕСКО. Носител на много международни и национални награди за творчество.
  
. И четвъртият 100-годишен юбиляр е Богомир Лазов. Твори в областта на акварела. Създава неповторими картини от България. Носител на множество награди.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата бе открита от г-жа Илона Захариева - директор на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора”. „Тези наши значими имена отдавна са в Европа - мястото, за където ние сме тръгнали. Запознавайки се с техния живот и творчество, ние виждаме колко е голям духът и колко вярна е старата римска максима: „Животът е кратък, а изкуството – вечно”.

Автор:
Благой Ранов
Публикация:
01.12.2006 г. 09:49
Посетено:
525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3129-hudozhnitsi-yubilyari