Изложби

"А(нтропо)морфия" - изложба на Момчил Георгиев

10-25 юни 2020 г., Галерия Гешов - София

"А(нтропо)морфия" - изложба на Момчил Георгиев

 

◊ ПОКАНА

Галерия Гешов
представя

"А(нтропо)морфия" - изложба на Момчил Георгиев

Работите от изложбата "А(нтропо)морфия" ни срещат с характерните за Момчил Георгиев визуални експерименти. В контурните портрети са очевидни взаимодействията на човешкото лице, изведено или сведено до идея и онова, което разпознаваме като Универсум – хоризонти, отворени пространства. Тези взаимодействия могат да се разчитат като накърнената от природните сили или накърняващата природните сили човешкост. Антропоморфното, в случая лицето, е фокус, който доминира динамиките в Универсума, но и търпи техните разрушителни действия.

От особено значение е акцентът върху фигуративното, сведено до контур и лишено от плътност. Човекът е нетрайно, ефимерно същество, което е умножило своите мащаби на влияние в света. Изразните средства напомнят комикса и манга, за да откроят обратната пропорция между крайността на човешкото и неговия хюбрис. Деформацията на формата в безформеност или трансформацията са неизбежни и непреодолими.

Момчил Георгиев отваря пролука към футуристичните визии за човешкото. Всяка една от работите внушава особена мащабност и монолитност, които са иначе несъвместими с неголемите по размер живописни творби. Как се случва този ефект? Нека всеки намери своите отговори.

Очакваме ви на вернисажа – от 17.30 до 20.30 ч. на 10 юни 2020 г. в Geshov Gallery, ул. "Сердика" 4. Изложбата може да бъде разгледана до 25 юни.

 

Автор:
Валентина Маринова
Публикация:
05.06.2020 г. 14:29
Посетено:
1426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31285-a-ntropo-morfiya-izlozhba-na-momchil-georgiev