Изложби

Фотоизложба "Орфей" пред Народен театър "Иван Вазов"

Фотографии на Александър Богдан Томпсън

Фотоизложба "Орфей" пред Народен театър "Иван Вазов"

 

◊ ПОКАНА

Италианският културен институт в София и Опера Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на открита изложба пред Народен театър "Иван Вазов" с фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода.

Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open.

В 24-те фотографии на Александър Богдан Томпсън са събрани емоциите на артистите и невижданата по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър. 

 Фотографиите ще са изложени две седмици - от 1 до 14 юни. Куратор на изложбата е Нели Раданова, а позициите в Градската градина пред Народния театър са предоставени от Столична община. Следва фотоизложбата да бъде представена в Рим и в Пловдив.

Стефано Пода е италиански артист, известен като създател на театър, основаващ се на целостта на изкуствата и стремящ се към цялостно възприемане, което превръща операта в пластично изкуство, богато на видения. Така неговата версия на „Орфей и Евридика" на Глук в Римския театър на някогашния Филипопол намира естественото си място на античен спектакъл, който търси модерността в универсалния характер на мита и изгражда идеален мост между Италия и България, между мит и постмодерност, между историята и операта, разбирана като синтез на изкуствата.

Изложбата се осъществява с любезната подкрепа на Столична община.

Александър Богдан Томпсън не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът – тя бива едновременно и носител на авторовото усещане, и генератор на емоции, които търси да отключи у зрителя.

До сценичната фотография, като свое средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият той работи на сцената - като певец и помощник-режисьор в Операта в град Есен – Германия. Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури.

Откроява се работата му по проекти на сцените на Държавна опера – Пловдив, Софийска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.

На откриването на изложбата присъстваха Посланикът на Италия в София - Стефано Балди, директорът на Италиански културен институт - Верена Витур, директорът на Опера Пловдив - доц. Нина Найденова, кураторът Нели Раданова, гости и приятели.

 

Автор: Опера Пловдив
02.06.2020 г. 15:44
Посетено: 405
Етикети: Глук, фотографии, Италиански културен институт, Опера Пловдив, Стефано Пода, фестивал Opera Open, Александър Богдан Томпсън, Нели Раданова, "Орфей и Евридика", открита изложба пред Народен театър "Иван Вазов"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31274-fotoizlozhba-orfey-pred-naroden-teatar-ivan-vazov