Изложби

"Тоскана" – изложба живопис на Милко Божков

19 май - 5 юни 2020, галерия „Астри”, София

"Тоскана" – изложба живопис на Милко Божков

 

 ◊ ИЗЛОЖБАТА 

Да се направи диаграма на творчеството и живота на един художник като Милко Божков е трудна, дори непосилна задача. Той е от тези художници (световни автори, смея да твърдя), за които всяка галерия, приютила картините им, може да каже, че е чест да представи тяхното изкуство. Настоящата изложба живопис с наименование „Тоскана“ е експонирана в столичната галерия „Астри“, в която още с пристъпването на залата попадаш в света на Милко Божков – един непознат, различен, загадъчен свят.

За пореден път и в тази изложба авторът изненадва с артистичния си перфекционизъм. В творбите му всичко е съвършено изпипано, точно на мястото си. За него техниката не е самоцел, а средство. Художникът притежава една силна чувствителност към дълбоката същност на природата, неуловимите неща, спомена за видяното, усещането за вечното, които с майсторство и професионализъм материализира чрез изкуството си. Дали е рисунка, графика, живопис, абстрактни или фигуративни работи, това няма никакво значение. А бродирането! Това си е негова находка и когато я  видиш, надали би го объркал с друг художник. Така сръчно и внимателното избродираните форми, връщащи ни в спомена за ковьорчетата, звучат модерно, съвременно, а не архаично. Изкуството му е органично единство на природа, места и спомени, усещане за виталност, но чувство на меланхолия и носталгичност. Може да се усети потокът на неговото съзнание с всичките му неочакваности и криволичения, с цялата му хетерогенност, мимолетни усещания, бързопреходни преливания и изчезвания на импресиите, категоричността на формата и повърхностите… опитайте да го опишете, ако смеете!

В поредицата пейзажи с акварел и маслени бои, познатата Тоскана се превръща в едно друго място, в друг свят, отдалечен от суетата и ежедневието. А ако никога не си бил там, със сигурност след миговете на съприкосновение с картините на Милко Божков и съзерцанието на колоритните хармонии, хълмистия терен, набраздените с лозя полета в долината, пронизващия здрач, ултрамариновото небе, тихите старинни улички, водещи към църквата Сан Аугустино в Сан Джиминяно, кипарисите, изправени като воини-стражи, приказните, мистични пинии, обрамчващи пространството около къща в Ламоле, неминуемо ще се почувстваш изкушен да отидеш и да го видиш. Живописта му интригува съзнанието не само в композиционно отношение, но и със смесицата от пластически похвати, използвайки цвета и текстурата на хартията, деликатните и изчистени линии, заявената артистичност в движението и размаха на четката, по велатурното полагане на боята или напластената хомогенна маса на пигмента. А в момент, когато си убеден, че си асимилирал видяното в композициите на Милко Божков, следва нотка на изненада – избродирани елементи на светец, човек, птица, дърво и т.н., които внезапно раздират композиционното пространство или маркират определена точка.

Изкуството, живописта на Милко Божков е всичко друго, но не и шаблон. За него бих употребила термина la verite momentanee. Тази моментна истина на душата и сърцето, на най-интимните, съкровени мисли и чувства, художникът претворява в пластически осмислени форма и цвят. Поет в живописта, той създава в картините си своя лична митология, всеки предмет, обект, същество имат свой собствен живот, носят собствен смисъл. Той е майстор, владеещ тайнството да вдъхне живот на инертната материя да преобразява невидимото в зримо, а конкретните места и реалии в друга вселена.

Наташа Ноева

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Милко  Божков е роден на 3 март  1953 г. в с. Росен, Великотърновско. Завършва художествената гимназия в София в курса на Петър Бунарджиев през 1972 г. В Националната художествена академия постъпва специалност „Живопис“ в класа на проф. Добри Добрев, където завършва през 1978 г. Един от основателите на Свободната територия за изкуство Фабрика "Вулкан" във Варна. Открива много самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и участва активно в общи национални и международни изложби в Москва, Прага, Варшава, Белград, Мюнхен, Базел, Лисабон, Амстердам, Стокхолм, Мексико, Пекин, Токио, Париж, Риека и др. Носител е на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“, Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“, орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен.

Автор:
Наташа Ноева
Публикация:
28.05.2020 г. 18:31
Посетено:
3016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31255-toskana-izlozhba-zhivopis-na-milko-bozhkov