Изложби

"Трохи от съня" - изложба на Явора Петрова

30 май – 25 юни 2020 г., Галерия "Стубел"

"Трохи от съня" - изложба на Явора Петрова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

"Трохи от съня"

Явора Петрова

30 май – 25 юни 2020

Вернисаж: 30 май, 14-19 часа

 

Три години след своята първа изява в галерия „Стубел“ Явора Петрова се завръща с нова изложба – рисунки и живопис. Изящни и деликатни, загадъчно меланхолични и носталгични, творбите й винаги се раждат от дълбоко преживени мигове, емоции, чувства, сънища.

„Трохи от съня“ Явора нарече и своята нова изложба.

Една сутрин се събудих окрилена от всичко, което бях сънувала. Бях присъствала на големи събития, живот, хора, пълни маси, срещи, пейзажи, дървета, коне. Имаше и страх, и смях, и разговори, и истини. „Какво сънувах?“ Не можах да си спомня нищо. Всичко остана там: и истинската радост, и истинската свобода, и истинската любов. Бяха останали само трохите. Трохите, паднали от масата на съня.

Тях събрах и нарисувах.

* * *

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Работи в областта на рисунката, графиката и живописта.

В творческата си биография Явора Петрова има над 40 самостоятелни изложби. Нейни творби са представяни в Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария и др. Произведения на художничката присъстват в редица частни колекции и графични кабинети в България и чужбина. Цикъл от нейни графики е притежание и на Националната галерия на Осло, Норвегия. Носител е на много награди, сред които голямата награда за графика на международния конкурс "Масимо Рамос" в Испания през 1991.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.05.2020 г. 09:06
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31238-trohi-ot-sanya-izlozhba-na-yavora-petrova