Изложби

"Лятно варненско" - сборна изложба на варненски художници

21 май – 08 юни 2020, Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Лятно варненско" - сборна изложба на варненски художници

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Лятно варненско“

Сборна изложба на варненски художници

21 май – 08 юни 2020

Вернисаж – четвъртък, 21.05.2020 г., 12:00-19:00 часа

Пресконференция в четвъртък, 21 май, от 11:30 до 12:30 часа в галерията във Варна, ул. "Хан Крум" №8. 

 

От 21 май 2020 Арт Галерия "Ларго" ще представи на вниманието на почитателите на изящното изкуство сборна изложба на варненски художници "Лятно варненско“. Изложбата ще бъде експонирана в галерията, но всеки от участващите автори ще бъде представен и с творби, които ще може да бъдат разгледани само в сайта на галерията и в профилите ни в Инстаграм и Фейсбук.

В експозицията участват обичани варненски автори от няколко поколения – Албена Коева, Борис Цанков, Валентина Чернева, Васил Василев, Венцислав Марков, Георги Йорданов, Георги Кенаров, Георги Лечев, Делица Цонева, Деница Милен, Димо Миланов, Емануела Цонева, Иван Обретенов, Илкер Даналов, Маргарита Войнова, Марина Русева, Мария Чакърова, Милен Маринов, Николай Русев, Петър Чиновски, Светла Косева, Светлин Ненов, София Николова, Стефан Кулев, Стефан Стефанов, Тодор Игнатов, Христина Цонкова, Христо Михайлов, Христо Христов, Цанко Цанков, Яна Александрова.

С преклонение ще си спомним чрез картините им и за някои от най-тачените художници, свързали живота си с Варна, които вече не са между нас – Ангел Атанасов – Ачо, Димитър Манолов, Емануил Попгенчев, Иван Георгиев – Зъбата, Панайотис Гуджимисис и Янко Маринов

В изложбата са включени живопис, акварел, графика и скулптура. Почти всички варненци се представят с нови картини, създадени в последните няколко месеца. Но ако очакваме да видим мрачни краски и униние, ще бъдем излъгани. Въпреки че художниците, както всички нас, бяха затворени по ателиетата или вкъщи, въпреки че в тези трудни месеци последното, което хората бяха склонни да си купят, бяха картините, а за много от участващите автори продажбата на творбите им е основно препитание, в творбите няма песимизъм или отчаяние. Напротив, картините са изпълнени с цвят, светлина, оптимизъм и жизнерадост. Пластиките излъчват енергия, плам, страст, устрем. Като че ли тези стожери на духа, тези носители на светлината, варненските художници, са лекували своите души чрез своите творби. А сега е ред и на нас, обикновените хора, да бъдем обнадеждени, развълнувани, възторгнати, удивени и усмихнати от тези творби.

Изложбата ще бъде открита с вернисаж на 21 май, четвъртък, от 12:00 до 19:00 часа. Експозицията може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерията на www.largogallery.com, където могат да бъдат видяни доста повече творби на всеки от авторите, отколкото са изложени на живо в галерията. Изложбата офлайн продължава до 08 юни.

                                                                                                         

Автор: Нели Вълчева, галерист
20.05.2020 г. 16:36
Посетено: 1628
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31225-lyatno-varnensko-sborna-izlozhba-na-varnenski-hudozhnitsi