Изложби

Фотоизложба „Отвъд песента" отбелязва 60-годишнината на Детския хор на БНР

Експозицията е изложена пред Народния театър от 19 май до 2 юни

Фотоизложба „Отвъд песента" отбелязва 60-годишнината на Детския хор на БНР

 

◊ 60 ГОДИНИ ДЕТСКИ РАДИОХОР

Българското национално радио поставя началото на честванията на 60-годишнината на Детския радиохор с фотоизложба „Отвъд песента“. Кадрите на фотографа Тихомира Методиева – Тихич са експонирани пред Народния театър „Иван Вазов“ от днес до 2 юни.

В първия пролетен ден на 1960 г. избраните от маестро Христо Недялков певци за детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. На същия ден през 2020 г. грандиозен концерт в зала 1 на НДК трябваше да отбележи тази годишнина. Пандемията отложи този музикален празник за есента, но Сдружение „Ангелогласно детство“ с финансовата подкрепа на Столична община организира фотоизложба, която може да бъде видяна от почитателите на Детския радиохор. В 28 кадъра Тихомира Методиева - Тихич представя изявите на децата на сцената, както и репетициите, турнетата, подготовката и живота „Отвъд песента“. Известната наша фотографка от години е доброволец на Детския радиохор и снима участия и концерти в страната и чужбина. Графичният дизайн на изложбата е на Александра Еврова.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат и носител на абсолютни, специални и първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостои с титлата “Посланик на европейската култура”. От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков –  Венеция Караманова, която съхранява и успешно развива наследената традиция. 

 

Автор:
БНР
Публикация:
19.05.2020 г. 13:19
Посетено:
1475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31218-fotoizlozhba-otvad-pesenta-otbelyazva-60-godishninata-na-detskiya-hor-na-bnr