Изложби

Арт галерия Le Papillon представя изложба на Аршак Нерсисян

21 май – 17 юни 2020 г.

Арт галерия Le Papillon представя изложба на Аршак Нерсисян

 

◊ ПОКАНА

Арт галерия Le Papillon
представя

Аршак Нерсисян  

"Три сезона в годината" 

изложба живопис

от 21 май до 17 юни 2020

 "... С картините му човек забравя несгодите на деня, защото в тях той не отстъпва от класическото призвание на изкуството да възвисява и по този начин да одухотворява живота.“

Аксиния Джурова

С голямо удоволствие и нетърпение Арт галерия Le Papillon представя отдавна планираната изложба на Аршак Нерсисян с най-новите му живописни платна от 21 май до 17 юни 2020. Изключително важно е в трудни времена да бъде съхранен духът, естетиката и стремежа към красивото. Именно това е и една от мисиите на изкуството, утвърдила се още от древността в един от съществените стълбове на здравото общество, надграждайки ежедневното битие на хората. Произведенията на изкуството, като продукт на менталното и емоционално преживяване на твореца, са точно онези съществени елементи, които изострят човешките сетива, поддържат вътрешния баланс, зареждат с енергия. А точно такива са картините на Аршак Нерсисян – заразяващи с добро настроение, ведрост, жизнерадост, позитивизъм и любов. Те щедро даряват зрителя с добра енергия и разчупват възприятията със своята сложна стереометрия, кубистична форми, ярки и сложни, дълбоки цветове. Обединени в темата „Три сезона в годината“, в тази изложба са включени 22 живописни платна, като осъществена негова мечта, където зимата липсва, а светлината и топлината на идващото лято ни залива на талази.

Творчеството на Аршак вълнува искрено и дълбоко, не оставя нито един зрител равнодушен. Развил до изключително високо ниво умението да придава многоплановата сюжетност и движение на фигурални композиции, пейзажи и застинали обекти, в наслоените едновременно плътни и прозиращи багри в платната си Аршак сътворява картини, които са притегателни и силно магнетични.

Голямо място в тази експозиция е отредено на натюрмортите и пейзажите, но в няколко от платната авторът е акцентирал и върху любимата си тема за женското начало и жената като муза. Всички творби са изпълнени в характерния за него в последните му творчески години кубизъм, надградил високите си рисувачески умения в разграждане на формата и цвета. Фигуралните композиции на Аршак в тази изложба доказват топлата обич, която той изпитва към вдъхновяващата и същевременно загадъчна женска природа, разгръщайки фовистично дамски портрети в обли форми. Нежността и силата прозира зад цветните ветрила и в нежните извивки на позата им в стаята, на плажа или в обикновен разговор. Музиката се усеща, както във вибриращите топли цветове, така и заобикалящите музикални инструменти с кубистични форми. Натюрмортите му, често разработени в няколко плана и с пейзажни елементи, са темпераментни, богати композиции, наситени с пъстра палитра от наслагани един след друг тонове. Особено интригуващи и интересни са пейзажите на Аршак – разпознаваеми, в категоричния почерк на автора, изпълнени с великолепно чувство за живопис и баланс, където силните и приглушените цветове са в единство. Топлият южняшки колорит е това, което зарежда сетивата, а меките форми и обемни наслагвания отнасят мисълта отвъд видимия образ, нещо особено необходимо в динамично време като нашето. Много от композициите са разработвани по няколко начина - от мекия и поетичен стил до острия декоративно-експресивен похват.

По един категоричен художествен начин Аршак изследва различните измерения на любимите си теми: музика, любов, нежност, природната хармония и красота. Това е защото художникът носи в себе си наследството на много светове – от Армения, през Русия, през европейската живопис, обогатена с българска душевна топлота. Именно умението му да предаде емоции и настроения, отразени от неговата собствена чувствителност и деликатност, го превръщат в „художник, който не можеш да сбъркаш с други, и най-яркият сред българската гилдия художник, съчетал неокубизма с фовизма.“

Проф. Аксиния Джурова споделя за автора:

Аршак е и арменски художник с контраста на цветовете, и френски с кубистичните си и фовистки решения, и български с избора на някои от сюжетите, но може би най-точното е да го определим като неокубист.“... "Силната живопис на Аршак ме връща към най-силните експериментатори на френската и руската живопис. Това са тези, които са преминали през експеримента на Френското изкуство – фовизма, т.е. през течението на дивите, отличаващо се с крайна експресия, както и през сезанизма и кубизма, характерен с разбиването на живописното пространство на картината и постигане на пространствена многоплановост. Тези художници и техните руски последователи успяват да разширят пластичния изказ чрез декоративност, яркост на цвета, фактурна сложност, запазвайки една подчертана жизнерадост. Аршак доразвива тези тенденции, за да изработи своя експресионистичен неокубистичен стил. В картините му, които ще видим в изложбата, присъства сезанистки отказ от оптическа перспектива, извеждане на формата чрез редуциране на обема и превръщането му в геометрични фигури, подобно на това което се постига в аналитичния кубизъм.“ ... “Опоетизирането на всичко веществено в картините му, на средата, в която живеем, и е далеч от неговата възвишена интерпретация, трябва да отдадем на умението и отдадеността на изкуството на самия Аршак и на неговата живописна култура, която е получил и развил в ранните си години в Армения, за да я обогати в България. Ярък представител на синтеза между известната арменска живописна школа и европейската живопис."

Художникът е категоричен, че без божествена искра нищо няма да стане, а божествената искра е любовта. Любов към природата, любов към ближния, любов към всичко, което диша и се движи.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 21.05.2020 (четвъртък) в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, където експозицията ще бъде достъпна за посещения още от сутринта, за да могат повече любители на изкуството да се насладят на щедрите емоции, отдаващи картините на Аршак, и в същото време да бъдат избегнати струпвания на хора. Това е изложба, от която всеки може да се почувства пречистен и огрян със своя собствена вътрешна светлина.

Изложбата "Три сезона в годината" може да бъде разгледана в изложбената зала на галерия "Папийон", гр. Варна, ул. "Драгоман" 12 от 21 май до 17 юни 2020 г.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Аршак Нерсисян е роден в Ереван през 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска художествена хкадемия - две специалности – живопис и графика  (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург – 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в  списание ”Жените на Армения”. От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а от 2003 г. в София. Илюстрира книги с поезия и др.

Участвал е в десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ. Има над 40 самостоятелни изложби в България и извън страната. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014 г., Национална изложба „Портрет“ – "Шипка" 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала "Средец". Има много участия в пленери в България в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия – симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария – Будапеща, „Биенале на изкуствата“ и самостоятелна представителна изложба на Български културен център, Русия – гр. Курск, Германия – Берлин – самостоятелна изложба. През 2009 г. Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009 г. му е връчена „Награда за годината“ на галерия „Бриз“ гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010 г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012 г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва, че Аршак Нерсисян изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

 

Автор: Арт Галерия Папийон
16.05.2020 г. 17:26
Посетено: 1301
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31214-art-galeriya-le-papillon-predstavya-izlozhba-na-arshak-nersisyan