Изложби

Кирил Прашков. Една история - 25 години по-късно

Онлайн изложба

Кирил Прашков. Една история - 25 години по-късно

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Структура"
представя

Кирил Прашков
Една история - 25 години по-късно

онлайн изложба

28.04.2020 - 09.05.2020

Кирил Прашков е художник, който умело работи с текст, образ и метафори, като създава провокиращи мисълта и сетивата произведения. В тях той често коментира днешния ден през миналото и историята, през културните наслоявания и инерцията на възприемането.

В далечната и едновременно близка 1995-та година Кирил Прашков създава един енигматичен триптих с название „Надгробия" I, II, III, в който разказва неслучили се истории. Ателието му във Виена, където пребивава със стипендия на фондация КултурКонтакт, се населява с духове от предишни времена, които предизвикват настоящето.

Претенцията за историческа достоверност е налице – и в звученето на текста, и във външния вид на обектите. При поглед отблизо обаче се вижда, че разказът е измислен, а камъкът на надгробията е фалшив. Защо е цялата тази бутафория? Какво е общото между хана, княза, царя и обикновения мигрант?

Авторът въвлича български национални фигури в иронични и самоиронични приказки, които нямат общо с истината, но отлично „работят" в съвременния контекст. Стремежът да се открие „цивилизацията" не е изчезнал и продължава да е актуален и днес. На него дължим както много от световните трагедии, така и много от постиженията.

Още за изложбата: Разговор на Мария Василева с Кирил Прашков

 

Автор: Галерия "Структура"
01.05.2020 г. 14:05
Посетено: 708
Етикети: Галерия "Структура", онлайн изложба, Кирил Прашков, Надгробия", Една история - 25 години по-късно
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31174-kiril-prashkov-edna-istoriya-25-godini-po-kasno