Изложби

"От символизма до реализма" - изложба на Борис Стефчев

Изложба живопис в Галерия "Нюанс"

"От символизма до реализма" - изложба на Борис Стефчев

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Нюанс"
представя

Борис Стефчев
„От символизма до реализма“
изложба живопис

 

Уважаеми приятели,

Тъй като за нас вашето здраве е приоритет, галерия "Нюанс" няма да бъде отворена за посещения до последващо известие. За този период сме подготвили за вас една изключителна изложба, която има за цел да почете паметта и таланта на художника Борис Стефчев.

Макар за момента да нямаме възможност да отворим вратите си за редовни посещения,  ТУК можете да разгледате всичките 17 произведения, които ще ви разкажат за творчеството на този позабравен, но изключителен, истински ерудиран автор, който с гордост стои до европейските си съвременници – Борис Стефчев.

 

Роден в София на улицата на галерия „Нюанс“ - „Иван Денкоглу“ през 1894 г., Борис Стефчев започва образованието си на професионален художник в Художествено-индустриалното училище в София, където му преподава проф. Цено Тодоров. След това става студент по декоративно изкуство при проф. Стефан Баджов. Благодарение на отличителния си талант Борис Стефчев получава стипендия, за да продължи образованието си в Мюнхен. Военните действия в Германия свързани с избухването на Първата световна война правят следването му в Мюнхен фактически невъзможно, в следствие на което той става студент в Кралската художествената академия във Виена. Повлиян от духа на времето и актуалните тенденции в една от тогавашните столици на изкуството, младият Борис се увлича по символистичната и сецесион естетика. Той рисува множество широко форматни маслени композиции, в които предлага интригуващи интерпретации на библейски и митологични сюжети, облечени в една от характеристиките на цялото му творчеството, а именно мистичното присъствие в неговия живописен език.

В настоящата експозиция ще имате възможност да разгледате някои от тези завладяващи платна. Неговата изкусителна Ева носи две ябълки, дадени й от змията – една за нея и една за Адам. А една от ранните му работи представя сюжет от евангелския разказ за посещението на гроба Господен от три жени в третия ден след неговата смърт. Тук Борис Стефчев “преразказва” историята изключително модерно – равните тонове и съвременните детайли допринасят за емоционалното й въздействие, говорещо на езика на символизма.

Когато Борис Стефчев се прибира в България, той започва да преподава и до края на живота си работи в таванското си ателие, пак на нашата улица „Иван Денкоглу“. В свободното си време той пътува из България и рисува пейзажи, които макар далеч от естетиката на символизма, също задържат емблематичната за работата му мистичност и приятна меланхолия. И все пак, въпреки всичките си останали творчески търсения, Борис Стефчев сякаш е най-запомнен с мощните си морета. Част от експозицията са няколко от най-впечатляващите му изяви като маринист – те са едри и внушителни. Рисува ги на различни места, но винаги по крайбрежието на нашето Черно море, на което той остава верен до края на жизненият си път през 1983 г.Автор: Галерия "Нюанс"
28.03.2020 г. 20:56
Посетено: 681
Етикети: изложба живопис, онлайн, Галерия "Нюанс", „От символизма до реализма“, Борис Стефчев
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31068-ot-simvolizma-do-realizma-izlozhba-na-boris-stefchev