Изложби

"Малки бягства" - изложба акварел на Елина Гайдарджиева

19 март – 8 април 2020 г., Арт Галерия Le Papillon - Варна

"Малки бягства" - изложба акварел на Елина Гайдарджиева

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon

представя

Елина Гайдарджиева 

„Малки бягства“/ „Small Escapes

 изложба акварел

от 19 март до 08 април 2020 г.

На 19 март 2020 г., поради въведеното извънредно положение, ви каним на виртуалното откриване на заплануваната първа самостоятелна изложба на Елина Гайдарджиева.

Прекрасните акварели ще бъдат подредени в изложбената зала с големи витрини и могат да бъдат разгледани както от там, така и по-детайлно в сайта на галерията artpapillon.com и на страницата ни във фейсбук.

• Оставаме на разположение на телефон 0888 331 360 за уговаряне на индивидуални посещения при стриктно спазване на всички мерки за безопасност – лични предпазни средства, отстояние на 2 м и дезинфекция след всеки посетител.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Тази първа самостоятелна изложба на художничката е наградата на Арт Галерия Le Papillon за творческо постижение във второто издание на Международно триенале на акварела – Варна 2019.

Една от мисиите на галерията е да предоставя сцена на изява на нови автори, чието творчество е препоръчително за проследяване не само от любители на изкуството, но и от колекционери, които искат да обогатят колекциите си с произведения на художници със собствен почерк и позиция.

Елина Гайдарджиева е талантлива млада авторка, изразяваща се с трудната техника на акварела и видимо отличително различна, и с нежна естетика. Изразността й преплита емоционалността на българската й природа със спокойствието и умението да съзерцава красотата на мига на художник от централна Европа, където живее и работи почти 20 години. Класическият й реализъм, нежните полутонове, големите пространства и усещането за въздух и материалност в пейзажите й показват не само безспорния й талант, прецизността, търпението, пълната й отдаденост към детайла и любовта й към изкуството, но и отвличат зрителя в „малки бягства“ в емоционално свързани моменти и съзерцания случайно срещнати по пътя.

В експозицията са включени 20 творби, представлявайки пейзажи, детайли заредени с чувство от различни места – от Копенхаген, Дания, Португалия, Южна Франция, северното Черноморие и от родният й град Варна. От картините й струи спокойствието на застиналият момент, усещането за безкрайност и безметежност от синевата на морето. И ако в някои се чувства играта на слънцето по следите от Лисабонските улици, случайно уловената усмивка на възрастен португалец, то в други майсторски материално е пресъздадено пространството, въздухът около почиващи лодки, вятърът в небрежно простряното пране. Елина успява да плени вниманието на зрителя не само с простора в своите картини, но и с умението да контролира и едновременно с това да създава усещането за свобода с тази трудна за овладяване техника като акварела.

Ето какво споделя авторката за своите малки бягства:

„Моите бягства са често кратки срещи с чуждото ежедневие, в неговите различни форми. В търсене на разнообразие и на отдих, намирам спокойствие и нужния ми визуален стимул сред места, с ясно изразени следи от нечий делник. Било то стари сгради, отдавна невидели загриженост; лодки, останали на плажа за зимните дни; пусти от хора улици в ранните сутрини (най-прекрасното време за разходка на чуждо място) - всичко е част от нечий живот, на който аз ставам свидетел, докато се опитвам за кратко да се отдалеча от собственото си ежедневие. Често избирам да рисувам и морето. Всеки път то се показва пред мен с различен образ - вълните, цветовете, отраженията, всичко се мени за секунди, оставайки винаги красиво. В същото време съм забелязала, че и други, подобно на мен, търсят спокойствие и място за размисъл в близост с водата. Има хора, които могат да наблюдават огъня в продължение на дълго време и да му се наслаждават. Моята наслада е морето. Изпитвам огромна възхита от него и в същото време страх, а допирът ми с него винаги ми дава мир и удовлетворение. Реалността ме привлича по специален начин. Детайлите, промяната в цветовете, подложени на времето, са неща, които спонтанно забелязвам и искам да запечатам с акварела, защото реалността, въпреки че е постоянно ежедневие, търпи непрестанна промяна. От друга страна, предполагам, защото самата аз подлагам моето ежедневие на непрекъснати промени, понякога имам нужда от постоянство, което намирам, запечатвайки моменти от реалността в картините ми.“

Акварелът дава възможност на твореца да изрази поетичната си емоционална натура, а и като техника има не по-малко фини функции от тази на маслената живопис. При него се изисква много концентрация, безпогрешна прецизност, но едновременно с това той е и страстен, и елегантен, и хармоничен. Предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение и е винаги с високи изисквания към художника. И когато тази техника е овладяна майсторски, съчетана с отлични композиционни решения, резултатът е винаги магичен – картини, които завладяват и въздействат на всички сетива и днес, и утре. Поради своята интимност акварелът е близо до нашият интериор и ежедневие. Това го прави по-топъл, по-удобен, индивидуален. „Белият екран" на хартията, заедно с широката палитра от цветове създават безкрайни вариации на нюанси на цвят и смисъл на тайнството на  вътрешната светлина. Елина предпочита техниката не само защото е по-мобилна, но така й творбата съчетава в себе си въздушност, артистична свобода и изведен фин детайл. Лаконични, без излишен драматизъм, но с усещането за простор, с основен акцент привидно в детайл, а всъщност вълнението, което се чувства от запечатаният момент, творбите на художника внушават вътрешен мир и спокойствие. Усещането за душевна хармония и смиреност на твореца е силно и открояващо се във всичките му творби.

 

◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Елина Гайдарджиева е родена на 27.01.1984 г. в град Варна, България.

През 2002 г. завършва Хуманитарна гимназия с профил Изобразително изкуство – графика.

През 2007 г. завършва Мултимедиен дизайн в Копенхаген, Дания, а през 2010 г. получава бакалавърска степен като Уеб дизайнер.

От 2004 г. живее, учи и работи в Копенхаген, Дания. От десет години се занимава с дигитален дизайн в Копенхаген.

Открива акварела за себе си съвсем случайно през лятото на 2015 година, поради липса на време за други творчески занимания и на други творчески приспособления. Имайки на разположение само 10 годишни акварелни бои, останали след приемния изпит по изобразително изкуство и малко по-твърда хартия, изборът бил ясен. Въпреки че първоначално идеята й била да отделя малко време за себе си, рисувайки с акварел се оказва, че времето, което отделя никак не било малко, но удоволствието - огромно.

Участвала е в няколко сборни изложби:

2018 - Impact Roasters Café - Valby, Дания
2019 - Galerie Knud Grothe - Шарлотенлунд, Дания
2019 - VK19 Udstillingen - Holbæk Kunstforening, Дания
2019 - Impact Roasters Café - Valby, Дания
2019 - Второ Международно триенале Духът на акварела - Варна 2019

*

В това време на изпитание за всички, но и случай, в който може да споделим повече време с близките до нас хора, нека поддържаме духа на културата, красотата и да подкрепяме таланта и усилията на твореца, защото доброто изкуство остава и след нас и обогатява всички, независимо от епохата и времето!

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
19.03.2020 г. 12:47
Етикети:
акварелизложбаВарнаонлайнгалерия Le PapillonАрт Галерия Папийон
„Малки бягства“/ „Small Escapes”
Елина Гайдарджиева
виртуално откриване
Посетено:
3270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31039-malki-byagstva-izlozhba-akvarel-na-elina-gaydardzhieva