Изложби

"Мецотинто" – изложба графика на Христо Керин

12-31 март 2020, Арт галерия "Ларго" - Варна

"Мецотинто" – изложба графика на Христо Керин

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго"
представя

„Мецотинто“

изложба графика на Христо Керин

12-31 март 2020

Вернисаж – четвъртък, 12.03.2020 г., 14:00–20:00 часа 

 

От 12 март 2020 година Арт Галерия "Ларго" ще представи със самостоятелна изложба – графика Христо Керин - един от най-обичаните и най-награждаваните съвременни български творци. Роденият в Пазарджик художник завършва Художественото училище „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1992 година се дипломира със специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и свързва живота си завинаги със старопрестолния град. Още през следващата 1993-та година Керин се присъединява към Катедра „Графика“ на университета, първо като асистент, a от 2005-та като доцент по графика. Настоящата изложба се нарича „Мецотинто“ и в нея съвсем логично участват само творби, създадени с тази особено трудна за изпълнение, но и много вълнуваща графична техника.

Мецотинтото е изключително труден и взискателен метод за създаване на графични творби. При него художникът започва работа, като с помощта на специален уред, наречен кобилка (рокер), той създава грапава повърхност върху металната плоча. Ако плочата се остави да бъде отпечатана в това състояние, резултата ще бъде плътно, черно изображение. Всеки образ или елемент от творбата, който авторът ще иска да отпечата в по-светъл от това черно тон, той изстъргва на ръка с метално приспособление (шабер) и след това започва да излъсква или полира плочата с друг уред, за да се получат сивите и бели тонове във вече завършения отпечатък. Този процес е изключително дълъг, тежък и дори понякога (тъй като художниците работят с голи ръце) болезнен. Много често авторите, работещи мецотинто, печатат своите творби в цвят. Тогава за всеки отделен цвят е необходима нова плоча, като новият цвят се печата върху предишния отпечатък с отделен ход на печатарската пресата за всяка плоча. Ето защо графиките, създадени с техниката мецотинто, често са по-скъпи от създадените с други графични техники и в същото време са изключително въздействащи и с висока художествена стойност.

В настоящата си самостоятелна изложба в галерия "Ларго" Христо Керин ще покаже творби, създадени само с техниката мецотинто. Част от тях са по-големи графики, а част са от така търсените и поръчвани негови екслибриси, изпълнени в малкия формат до 20 на 20 сантиметра. Една от основните теми, разработвана в творчеството на търновския художник - за женската красота и женската природа, е основно застъпена в настоящата изложба. Като започнем с древната митология и историите за Леда и лебеда, за тракийската кралица, за богинята на красотата и нейните сънища, ще преминем през флиртуването на автора с темата за музиката, отново претворена чрез женската красота в графиките „Просто Джаз“, „Музика“, „Първа пролет“. На практика в  цялата изложба, с изключение на една творба, ще видим женски портрети, олицетворяващи разноликата женска природа, обрисуващи различни емоционални състояния на жената.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Христо Керин е роден на 09 март 1966 г. в Пазарджик. През 1985 г. завършва ССХУ “Цанко Лавренов” в Пловдив, а през 1992 г. завършва ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново,  със специалност “Графика” при доц. Иван Маринов. От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет “Изобразителни изкуства”, а от 2005 г. е доцент по графика във ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий”. Работи в областта на графиката и илюстрацията. Считан е за един от най-добрите майстори на екслибрис в световен мащаб. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби и участия в над 150 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра в САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания, Италия, Англия, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Румъния, Гърция, България, Полша, Португалия и др.

Лауреат на множество награди за графика, сред които Първа награда на Международен конкурс за екслибрис – Бодио Ломнаго, Италия (2002), Номинация на Международен конкурс за графика – Акуи Терме, Италия (2007, 2011), Награда на Международна изложба за екслибрис – Тайпе, Тайланд (2009), Номинация на Национален конкурс Алианц България (2009), Първа награда на Международен конкурс за екслибрис “Контратала “ – Испания (2010) и др. Живее и работи във Велико Търново.

* Откриването на изложбата "Мецотинто" на 12 март, четвъртък, ще протече като вернисаж. Художникът ще ви очаква през целия ден от 14:00 до 20:00 часа в Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. "Хан Крум" № 8.

Изложбата продължава до 31 март. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
11.03.2020 г. 14:11
Посетено:
3226
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31031-metsotinto-izlozhba-grafika-na-hristo-kerin