Изложби

Зеленият пояс – места забранени, забравени, запазени

Инициатива Европейски Зелен пояс

Зеленият пояс – места забранени, забравени, запазени


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на фотоизложба „Зеленият пояс – места забранени, забравени, запазени”


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

4-8 декември, 2006 г.
Галерия ДЕБЮТ, бул. “В. Левски” № 62 (Художествената гимназия) 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Над 50 фотографии на автори, участвали в конкурса „Зелен пояс”, разкриват непознатите гранични планини на България - Западна Стара планина, Краище, Осогово, Влахинска, Малешевска, Огражден, Беласица, Славянка, Родопите и Странджа.

Фотографите са уловили онези все още запазени места, които носят духа на отминалото време, красотата на запазената дива природа и настроението на местните хора, живели години наред зад Желязната завеса.
 
Изложбата е част от инициативата Европейски Зелен пояс, стартирана от една от най-големите природозащитни организации в света - Световният съюз за защита на природата (IUCN). С дължина 6800 км, преминавайки през 22 страни, Зеленият пояс е "мост" между всички онези гранични територии в Европа, разделени изкуствено в миналото от Желязната завеса.

Изолираността и непристъпността на тези територии с течение на времето ги е превърнала в убежище за много застрашени животински и растителни видове. Зад символа на Зеления пояс стоят и усилията на правителства, неправителствени организации и представители на бизнеса за опазването на тези ценни природни територии и за стимулиране на устойчивото развитие в пограничните региони.

. В България координатор на инициативата «Зелен пояс» е Българска Фондация Биоразнообразие.
. Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
27.11.2006 г. 21:24
Посетено:
457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3103-zeleniyat-poyas-mesta-zabraneni-zabraveni-zapazeni