Изложби

"Survivor" - изложба живопис на Динко Стоев

16 март - 3 април 2020, Галерия "Стубел"

"Survivor" - изложба живопис на Динко Стоев

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

"Survivor"

Изложба на Динко Стоев

16 март - 3 април 2020

Вернисаж: 16 март, 16-20 ч.,
Галерия "Стубел", ул. "Коста Лулчев" 2 - София 

 

SURVIVOR е втората изложба на Динко Стоев в галерия „Стубел“. Авторът представя свои творби от последната година. Тематиката, образите, палитрата в бяло, червено, синьо и черно – това е експресивният, разпознаваем стил на Динко Стоев, все така тревожен, изтерзан, търсещ и разтърсващ.

Художникът споделя, че с пейзажите на София – разпознаваеми знакови сгради и огромна „празнична“ елха, неговото трудно преминаване като творец през т.нар. преход се сдобива с нов герой – Дядо Коледа, чрез който тревогата и разочарованието му стават още по-силни. Този образ, според него, е изцяло комерсиален продукт, който би могъл да загине по един или друг начин, но в настоящата изложба познатият вече герой яде своето еленче, за да оцелее в снежната пустош. Така създавам нови смислови връзки. Той е Survivor.

 

◊ ХУДОЖНИКЪТ

Роден през 1958 г. в София, Динко Стоев завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Иван Кирков. През 1994 г. специализира по програма на Британския съвет в Колежа по изкуствата в гр. Бат, Великобритания. Има участия в над 20 колективни изложби в България, Великобритания и Франция. Сред последните му самостоятелни изяви са изложбите в галерия „Райко Алексиев“ (2017) и в Есенни салони – Пловдив (2019).

Творби на Динко Стоев притежават както Националната художествена галерия и галерии в цялата страна, така и частни колекции и галерии в Германия, Великобритания, Нидерландия, Япония.

През 2018 г. Динко Стоев е удостоен с Националната награда за живопис „Захарий Зограф“.

 

Автор: Организаторите
11.03.2020 г. 13:09
Посетено: 1299
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31029-survivor-izlozhba-zhivopis-na-dinko-stoev