Изложби

Изложба "Камера! Работи. Място на снимките – София"

9 март - 16 април 2020, Галерия "Фотосинтезис"

Изложба "Камера! Работи. Място на снимките – София"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Фотосинтезис, Българска национална филмотека и София Филм Фест
представят

Камера! Работи.

Място на снимките – София

9 март - 16 април 2020

Откриване: 9 март, 18:30 ч.
Кафе-галерия "Фотосинтезис", бул. "Васил Левски" 57

20:00 ч. прожекция на филма "Софийска история"
Филмотечно кино "Одеон"

Куратор: Калин Руйчев


Изложбата е вдъхновена от книгата "Камера! Работи. Място на снимките – София", издание на Българска национална филмотека и представя работни моменти от емблематични български игрални филми, заснети в София.

Показаните фотографии са подбрани и сканирани специално за изложбата от богатия фотографски архив на Българска национална филмотека. Те представят двадесет и един български филма, между които: „Рицар без броня“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Любимец 13“, „Инспекторът и нощта“ и „Всичко е любов“. Селекция от пет незабравими български филми, включени в изложбата, ще бъде показана като част от програмата на 24-тия София Филм Фест във филмотечно кино „Одеон“.

В София са заснети стотици български игрални филми, като се започне от първия – „Българан е галант‘‘ (1915) на Васил Гендов. Хилядите метри лента са съхранили емблематични за града улици, сгради, паркове, паметници. Някои от тях са запазени до днес в оригиналния си вид и могат да бъдат разпознати на снимките. Други са променени до неузнаваемост, а трети са останали само в детските спомени на няколко поколения.

До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свидетелства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета. Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазените работни моменти с места от външните снимки в София са сравнително малко.

„Работата по книгата включваше дълъг период на селекция – първоначално на всички филми, заснети в София, а по-късно на тези от тях, за които намерихме подходящи работни моменти. Издирихме, описахме и сканирахме от оригиналните фотографски негативи над 400 фотографии. Финалният подбор от 244 снимки беше базиран на киноведски анализ на присъстващите в кадър кинематографисти и на градското пространство като среда и участник в конкретния филмов разказ. […] В коментарните текстове към фотографиите сме се стремили да дадем информация за мястото на снимките, за творците зад камерата и за съдържанието на снимания епизод. От ежедневната преса и специализираните издания за кино, които също са част от колекцията на БНФ, подбрахме фрагменти от текстове, които предават атмосферата и историята на съответния кадър.“ – споделят съставителите на книгата.

Непосредствено след официалното откриване на изложбата на 9 март е предвидено представяне на първия от избраните филми в „Одеон“ - „Софийска история“ от 20:00 ч. с участието на част от актьорския екип.

„Място на снимките – София“ е съвместен проект на Българската национална филмотека, Фотосинтезис и 24-тия София Филм Фест в партньорство със Столична община.

„Камера! Работи. Място на снимките – София” – е издание на Българска национална филмотека, финансирано по Програма „Култура” на Столична община.

Негови съставители са: Антония Ковачева - ръководител на проекта, д-р Росен Спасов - редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков - екип. 

Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата.

 

◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Прожекции в кино "Одеон", организирани от Българска национална филмотека, част от програмата на 24-тия София Филм Фест:

9 март, 20:00 ч.
Прожекция на филма "Софийска история"

10 март, 16:00 ч.
Прожекция на филма "Това се случи на улицата", 1955 г.

11 март, 16:00 ч.
Прожекция на филма "Инспекторът и нощта", 1963 г.

12 март, 16:00 ч.
Прожекция на филма "Рицар без броня", 1965 г.

13 март, петък, 16:00 ч.
Прожекция на филма "Бариерата", 1979 г.

* Прожекциите ще са с вход свободен

Автор:
Надежда Павлова
Публикация:
07.03.2020 г. 15:29
Посетено:
4451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31017-izlozhba-kamera-raboti-myasto-na-snimkite-sofiya