Изложби

Жени карикатуристи - изложба на финалистките от "Women Cartoonists International Award"

6 март – 17 май 2020, Музей на хумора и сатирата - Габрово

Жени карикатуристи - изложба на финалистките от "Women Cartoonists International Award"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Музеят на хумора и сатирата представя финалистките от "Women Cartoonists International Award"

Жени карикатуристи

6 март – 17 май 2020

Музей на хумора и сатирата, Зала 5

 

От 6 март до 17 май 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово е премиерата на изложбата от първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени.

На 8 март 2020 организаторите от United Sketches – международна организация, защищаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, официално ще обявят победителите.

100 карикатури на 52 феноменални жени от целия свят са финалисти на конкурса „Международна награда за жена карикатурист“. Повече от 1 000 творби от 260 карикатуристки, изпратени от най-далечните ъгълчета на планетата се включиха в надпреварата. Впечатляват изтънченото равнище и забележителната дълбочина на силните послания в тях. Това доказва колко са необходими подобни форуми, където жените да покажат творчеството и ценния си опит по важни обществени и екологични въпроси.

Подбраните от селекционния комитет творби ще бъдат показани в много галерии и музеи благодарение на партньори на наградата като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други. Селектираните автори и карикатури ще бъдат представени и публикувани в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации.

Следваща спирка на изложбата е Центърът за изкуство на политическата карикатура в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020.


* * *


За Международната награда за карикатуристи жени

„Въпреки че жените са по-малко от 5% от политическата карикатурна общност, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефективни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и успяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, особено по време и след движението на Арабската пролет, както и в Южна Азия.

Напълно нормално е жените да имат свои собствени изложби, свои конкурси и собствени церемонии за награждаване. Този конкурс акцентира върху творчеството на жените карикатуристи с надеждата то наистина да бъде забелязано от редактори и издатели, от глобалната общност карикатуристи и от целия свят.

Международната мрежа за правата на карикатуристите в света подкрепя конкурса и кани други организации за карикатура да се присъединят в отбелязването на това ново усилие в знак на значението на сатиричния глас на 50% от населението. Не просто защото са жени, а защото са превъзходни комуникатори.“

Д-р Робърт “Бро” Ръсел, изпълнителен директор
Международна мрежа за права на карикатуристите - CRNI

 

 

Автор:
Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
05.03.2020 г. 13:41
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31003-zheni-karikaturisti-izlozhba-na-finalistkite-ot-women-cartoonists-international-award