Изложби

"Алтер его" - изложба на Добрин Атанасов

10-15 март 2020, Галерия "Етюд" - София

"Алтер его" - изложба на Добрин Атанасов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Етюд" представя

"АЛТЕР ЕГО"

Изложба на Добрин Атанасов

10-15 март 2020

Откриване: 10 март, вторник, 18:30 ч.

 

В галерия „Етюд“ се открива изложбата „Алтер его“ на художника Добрин Атанасов. Експозицията представя поредица от принтове на дигитално обработени рисунки. Очевидна в тях е инспирацията от изкуството на графитите, с разпознаваемата си естетика и знаковост. Правят впечатление силно стилизираните изображения в интензивни цветове, с характерна иконография. Изчистените до знак образи се преплитат с геометризирани декоративни елементи, съчетани в контрастни, дори понякога дисхармонични, цветови решения. В сюжетен план работите са заредени с хумор и ирония, нерядко изградени на базата на алогични съпоставки.

Авторът често преповтaря едни и същи сюжети в различни цветови вариации. Колажира вече ползвани елементи. Директно представя фрагменти и мотиви от творбите си като отделни произведения. В основата на този постмодернистки подход стоят възможностите на дигиталните графични инструменти. Чрез използването им се търси разширяване и надграждане параметрите на традиционното рисуване. В същото време тенденциозно се избягва замяната му с изцяло компютърно генериране на изображения.

Заглавието на изявата отразява нехарактерната за художника творческа посока, развивана извън основните му занимания в областта на концептуалното изкуство. Представеният цикъл от работи очертава съвършено различно визуално направление, далеч от традиционните измерения на творческите му реализации.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Добрин Атанасов е преподавател в катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Водещ е на редица дисциплини, свързани със съвременно изкуство и графичен дизайн. Зад гърба си има реализирани десетки художествени инсталации лендарт творби, кинетични и интерактивни произведения, видеа и дигитални принтове. Освен в България, има изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия.

Ежегоден организатор е на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ и на значителна част от дейностите на сдруженията „АЛОС“ и „Изкуство в действие“. „Алтер его“ е седмата му самостоятелна изложба.

 

Експозицията на Добрин Атанасов ще може да видите от 10 до 15 февруари 2020 в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София).

 

Автор:
Галерия "Етюд"
Публикация:
04.03.2020 г. 20:42
Посетено:
915
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31002-alter-ego-izlozhba-na-dobrin-atanasov