Изложби

"Марко Марков. Паметта на образа" - изложба в Галерия „Васка Емануилова“

130 години от рождението на скулптора Марко Марков (1889-1966)

"Марко Марков. Паметта на образа" - изложба в Галерия „Васка Емануилова“

Марко Марков. Етюд за паметника на Патриарх Евтимий, 1936,
ХГ “Илия Бешков” Плевен

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Марко Марков. Паметта на образа

130 години от рождението на скулптора

25 февруари – 29 март 2020

Откриване:  25 февруари, вторник, 18.00 часа, 
Галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ, бул. „Янко Сакъзов” 15

 

Галерия „Васка Емануилова“ отбелязва 130-тата годишнина от рождението на скулптора Марко Марков (1889-1966). Изложбата с избрани произведения създадени през първата половина на ХХ в. насочва вниманието към изкуството на портрета и на монументалната фигура в творчеството на скулптора.

Марко Марков е създател на емблематичния паметник на „Патриарх Евтимий“ и фигурата на Александър Стамболийски, които са важна част от културното лице на столицата ни. Въпреки това за този скулптор е известно малко и творчеството му не е популярно. Последната изложба на негови творби е през 1981 г. Освен на факта, че повечето му произведения са изгубени през войната, забравата се дължи и на неговия стремеж към перфектната форма, който го кара да унищожава своите произведения, в които намира недостатък.

По време на следването на Марко Марков в Париж през 1920-те, в ателието на Бурдел, там по същото време учат Алберто Джакомети и Жермен Ришие.  Завръщайки се обратно в България той е единственият автор, пренесъл известни влияния на значими европейски течения в скулптурата като нео-барок и сюрреализъм, на чиито фон се разгръща авангарда и чиято историческа тежест днес е под въпрос. Автори като Майол, Деспио и Бурдел се оценяват по безсмъртната  красота на техните произведения, а тук творчеството на Марков може да се разглежда във връзка с неокласическите постановки на изкуството на тоталитаризма.

Съществена е преподавателската дейност на Марко Марков в Художествената академия и може да се каже, че той възпитава голяма част от творците от следващите поколения, някои от които са активни до днес. По-младите негови съвременници като Васка Емануилова и Мара Георгиева също са силно повлияни от неговото творчество.

Настоящата експозиция включва 18 произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия, Националната галерия, Художествена галерия „Илия Бешков“ Плевен и частни колекции. Част от нея е посветена на паметника „Патриарх Евтимий“, открит през 1939 г.

  

Автор: СГХГ
21.02.2020 г. 14:53
Посетено: 2762
Етикети: годишнина, скулптура, изложба, СГХГ, Галерия „Васка Емануилова“, Марко Марков. Паметта на образа
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30951-marko-markov-pametta-na-obraza-izlozhba-v-galeriya-vaska-emanuilova