Изложби

Националният военноисторически музей представя изложбата "Швейцарска следа в българската история"

142 години от Освобождението на България

Националният военноисторически музей представя изложбата "Швейцарска следа в българската история"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 февруари (сряда) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“. Тя се реализира под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария и е посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България.

За първи път в изложбата ще бъдат представени швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877–1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.

Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie,  Gebrüder J. & J.H. Streiff.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, а от 2 април до 29 април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.

 

 

Автор: НВИМ
21.02.2020 г. 14:27
Посетено: 352
Етикети: изложба, Национален военноисторически музей, НВИМ, Конфедерация Швейцария, Швейцарска следа в българската история, годишнина от Освобождението на България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30950-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-predstavya-izlozhbata-shveytsarska-sleda-v-balgarskata-istoriya