Изложби

"Градът" - изложба мозайка на Страхил Найденов

21 февруари - 11 март 2020, Арт галерия "Ларго" - Варна

"Градът" - изложба мозайка на Страхил Найденов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

„Градът“

Изложба мозайка на Страхил Найденов

21.02. – 11.03.2020

Откриване в петък, 21.02.2020 г., 18:30 часа 

Среща на медиите с автора на 21 февруари, петък, от 13:00 до 14:00 часа в галерията във Варна, ул. "Хан Крум" №8.

 

На 21 февруари 2020 в Арт галерия "Ларго" ще се открие самостоятелна изложба – мозайка на плевенския художник Страхил Найденов – „Градът“. В своето творчество Страхил ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника. При нея мозайката се реди директно, във вида, в който ще се вижда/ възприема, за разлика от реверсната техника, при която мозайката се реди огледално на това, как ще бъде възприемана в крайния си вид. Страхил ползва в работата си естествени материали – варовик, гранит, мрамор. За акценти ползва и стъкло, керамика, полускъпоценни камъни – лазурит, ахат и други. В работата си той не използва готови, купени тефери (оформени парченца мозайка), а работи с големи парчета камък, от които сам си изсича такива парчета мозайка, каквито му трябват в процеса на създаването на дадена творба. По този начин той може по-свободно да реализира своите идеи, без да зависи от размера на мозайката, играейки си с големината на тефера, който в една творба може да варира от 5 милиметра до 2 сантиметра. Така Страхил избягва монотонността на изображението, получава повече динамика и разнообразие в композициите на своите мозайки – картини.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Идеята за изложбата „Градът“ отлежава 4 години в главата на Страхил. При срещата си с галериста Нели Вълчева по време на неговата самостоятелна изложба в Двореца в Балчик през лятото на 2019-та година, тя го кани да направи изложба в галерия „Ларго“, като му предлага изложбата да е концептуална, цялостна, посветена на една тема. Плевенчанинът приема идеята на драго сърце, използвайки случая да реализира обмисляната през тези 4 години тема за Града.

Цикълът започва с една по-стара творба, наречена „Алма Матер“. В нея и последващите творби художникът разработва темата за началото, възникването на града – първо живота в пещерите чрез стилизирани пещерни рисунки в някои творби, после излизането от пещерите, възникването на първобитните села, после постепенно превръщането на селата в градове. И така, трансформация след трансформация, преминаваме през различни етапи, докато се стигне до съвременния град, с неговите реалии. Чрез търсенето, изследването на съвременния град, Страхил търси и образа на съвременния човек. Този човек не присъства в творбите, но неговото въздействие върху града, неговия дух, се усещат. Например в творбата „Зелена площ“ ще открием стените, между които се е сгушило едно парче земя, което е нечие свободно пространство. Намек за това как се ограждаме с реални или виртуални стени. В творбата „В различни посоки“ стилизирано са представени различни пътища – те се събират и разделят, пресичат се и продължават, точно както човешките пътища и съдби. Ние, хората, сме заедно в един и същи Град, но често траекториите ни са съвсем различни и може и никога да не се пресекат.

В цикъла „Градът“ Страхил Найденов работи по уникален и различен начин своите мозаечни пана. В работите му ще видим нещо нетипично за мозайката – той използва много свободно пространство в творбите си, те „дишат“, олекотени са, тъй като липсва тежестта и плътността на класическата мозайка. Тези свободни пространства са изпълнени в бяло и това придава лекота и свобода на творбите, не ги сковава и затваря в рамка. По този начин плевенчанинът успява да ни внуши идеите си за Града – място с много съдби, много пътища, тръгващи в различни посоки, място за полет и смирение, за общуване, срещи и раздели, туптящо с ритъма на човешките сърца.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен.

Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика.

Страхил има над 10 самостоятелни изложби, някои по-важни от които: Художествена галерия Русе (2018), Арт Галерия „Сигна“, Пловдив (2018), Изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново (2019), Арт Център "Къща на Художниците", Плевен (2019) и др. Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба „Съвременни тенденции“ в галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в изложба „Художествени връзки“ - галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в „The Art Box Project Basel“, Базел, Швейцария (2017) и „The Art Box Project New York“, Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017), участие в Изложба Българско монументално изкуство - Галерия на Български културен институт - Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на мозайката „Heritage House“ – Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония. Живее и работи в Плевен.

Заповядайте на откриването на изложбата "Градът" на 21.02.2020 от 18:30 часа в Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна. Изложбата продължава до 11.03.2020 година. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

                                                                                        

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
20.02.2020 г. 14:39
Посетено:
2077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30946-gradat-izlozhba-mozayka-na-strahil-naydenov