Изложби

"Огледални образи / Mirror Images" - Бижутерска сборна изложба

20 февруари – 18 март 2020 г., Арт Галерия "Папийон" - Варна

"Огледални образи / Mirror Images" - Бижутерска сборна изложба

 

◊ ИЗЛОЖБА „ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMАGES“

С удоволствие Арт Галерия Le Papillon ви кани от 20 февруари до 18 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12, Варна да се вгледаме в ОГЛЕДАЛНИТЕ ОБРАЗИ / THE MIRROR IMАGES на творците, изразени в бижута и навярно да припознаем в някои от тях нашата същност.

Постоянството в желанието ни да предизвикаме въображението на твореца, да култивираме вкус и интерес към бижутата, като изящна, уникална форма на израз у зрителите, превърнаха в обичана и следена традиция Годишната Бижутерска сборна изложба на Арт Галерия Le Papillon. Този своеобразен ритуал за събуждане на красотата в началото на годината се очаква с любопитство и вълнение от редица почитатели на накитите. И ето че настъпи  десетото издание на Годишната ни Бижутерска сборна изложба на тема ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES. Всяко издание продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с  развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и провокира раждане на нови колекции. С интерес следим не само новите произведения на любими дизайнери, но и идеите на нови автори, представяни за първи път в пространството на арт галерия Le Papillon.

Участниците в "Огледални образи / Mirror Images" тази година са 48 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева. А разнообразието от материали е наистина голямо: благородни метали – сребро и злато;  скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан; текстил; тъкана мед, както и всички други съвременни материали.

В това десетото издание на 2020 година с привидно симетрично разположени огледални цифри ще анализираме не само оптическия ефект на отразяване в огледало, ще разискваме дали нашият ОГЛЕДАЛЕН ОБРАЗ под формата на бижу ни допълва или е нашата противоположност. Дали ОГЛЕДАЛНИЯ ОБРАЗ е еднакъв с отразяваният обект или е наполовина различен? Дали ОГЛЕДАЛНИТЕ ОБРАЗИ  са бляскави и пълни със светлина, какъвто е и необходимият фактор, за да има отразяване? Дали изразяват едно друго аз, което често човек иска да покаже публично или отразяват нашата дълбока същност като кристално отражение? Дали бижуто е нашето нарцистично отражение или изразява по-дълбоки слоеве от нашият външен образ? Често използваме огледала не само, за да проверим външния си вид и да го оценим, коригираме, ако трябва, но и за да погледнем от друг ъгъл заобикалящата ни действителност. Огледалата улесняват живота ни, като разкриват чрез отражения това, което не може да обхване нашето око, вкарват светлина в средата, която обитаваме, показват дори това, което се крие зад ъгъла. Огледалните образи мултиплицират всичко, което отразяват, независимо какво е съдържанието. Отражението е един оптически ефект, който ни предлага възможност за  бърза преценка, анализ и взимане на решение какво искаме да направим и какви искаме да бъдем. Дали искаме да се променяме или това, което виждаме ни прави щастливи?

Предизвикателството пред авторите тази година е да създадат бижута, които да бъдат съзерцавани с такова внимание, удовлетворение и любов, каквото би трябвало всеки човек да усеща, когато се оглежда в огледалото. Бижута, които да напомнят на зрителите да бъдат истински и реални като кристално чист образ и да отразяват тяхната истинска същност. Целта на тази изложба е да докаже, че чрез благородните метали, скъпоценните и полускъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, може да се изрази и материализира фантазията в ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES, преплетени с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста.

През изминалите 9 сборни бижутерски изложби „култивирахме“ възприятията на зрителите за новите обекти – бижута, достигнахме постижения по правилата на „земеделието”, направихме идейно-образно проучване върху „взаимодействията“ обект-зрител, проектирахме и реално изпълнихме „гравитиращи обекти“, изследвахме „резонанса“ на заобикалящата среда, определихме безкрайната „игра на баланс“ и се опитахме да дефинираме понятията „близо и далеч“.

Идеята на изложбата е да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Че бижуто е лично и интимно изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин.

Участниците в десетото издание на Годишната ни Бижутерска сборна изложба на тема ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES са:

Август Спасов, Александра Ангелова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анжело Красини, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Василена Станчева, Вари Айрапетян, Велислава Божинова,  Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Вяра Иванова, Гергана Труканова, Грагат Арайпетян – Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева,  Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, Елена Кафеджийска, Йосиф Йосифидис-IOSIF, Калина Чанкова, Калина Филчева, Камена Сиракова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мира Джамбазка, д-р Мирена Златева, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Петя Танева, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Теодор Лулчев, Теодора Савова, Явор Кондов, Яна Танковска.

Изложбата "Огледални образи / Mirror Images" може да бъде видяна от 20 февруари до 18 март 2020 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. "Драгоман" № 12, Варна (до Куклен театър)

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
17.02.2020 г. 10:55
Посетено:
1919
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30919-ogledalni-obrazi-mirror-images-bizhuterska-sborna-izlozhba