Изложби

Дечко Узунов. Едно пътуване до Китай

Изложба в Художествена галерия „Дечко Узунов“

Дечко Узунов. Едно пътуване до Китай

Дечко Узунов. Пейзаж, ок. 1958 г., маслени бои върху платно, 70,5 х 50 см, Художествена галерия – Казанлък

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Дечко Узунов", филиал на СГХГ, представя първата си изложба за 2020 година:

Програма „Наследство"

Дечко Узунов

Едно пътуване до Китай

Откриване на 20 февруари, четвъртък, от 18.00 часа

 

Динамичният житейски и творчески път на художника Дечко Узунов го отвежда на различни места по света. Една от тези страни е екзотичният Китай. В настоящата изложба, подредена в ХГ „Дечко Узунов“, е представен визуален разказ от произведенията на автора, създадени при пътуването му до там. Придружаващият изложбата обяснителен текст ни препраща в годините, когато Дечко Узунов и графикът Веселин Стайков са включени в културния обмен между България и Китай, започнал от средата на 50-те години на ХХ в. Двамата художници прекарват в страната домакин от февруари до април 1958 г., като посещават множество забележителности.

След прибирането си в България Дечко Узунов подготвя проект, с който да сподели видяното от него в азиатската страна. На 15 октомври в столичната галерия на булевард „Руски“ № 5 той показва изложба със заглавие „Пътуване из Китай“. Събитието е отбелязано на страниците на водещия всекидневник „Работническо дело“. Самият автор публикува текст по темата в списание „Изкуство“. От статиите става ясно, че художникът е решил да представи предимно пейзажи, изпълнени в техниките маслени бои и акварел. Сред подбраните от него творби са такива с градски сюжети, като „Свободен Шанхай“, „Платноходки на пристанището на Кантон“, „Улица в Суджоу“, „Улица в Кантон“ и „Шанхай“, от историята на страната – „Китайска стена“, „Летният дворец в Пекин“, „Из стария Шанхай“, от природата – „Шанхай – р. Хуанпу“, „Пред парка в Суджоу“ и др.

В художественото пространство на бул. „Драган Цанков“ № 24 могат да бъдат видени произведения на Дечко Узунов, изпълнени в техниките маслени бои, акварел, креда, молив и др.

Включени са над 20 графични и живописни творби, част от колекциите на Художествена галерия – Казанлък, Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия „Дечко Узунов“.

Изложбата може да бъде разгледана до юни 2020 г.

 

 

Автор: СГХГ
20.02.2020 г. 12:49
Посетено: 765
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30904-dechko-uzunov-edno-patuvane-do-kitay