Изложби

Националната галерия представя "Автопортрети" - Вера Недкова и Деница Боева

12 февруари – 27 септември 2020, Къща музей „Вера Недкова“

Националната галерия представя "Автопортрети" - Вера Недкова и Деница Боева

 

◊ ПОКАНА

Националната галерия
представя

Автопортрети

Вера Недкова и Деница Боева

12 февруари – 27 септември 2020

Откриване на 12 февруари, сряда, 18.00 часа

Къща музей „Вера Недкова“
Ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

Експозицията включва автопортрети на Вера Недкова от средата на 1920-те до 1960-те (от колекцията на Националната галерия) и автопортрети и инсталация на младата художничка Деница Боева.

Програмата „В дома на Вера Недкова“ стартира през 2019 с „диалог“ между  Анна Бояджиева и ранни творби на Вера Недкова, посветени на  женската фигура и чувствителност.

Настоящата изложба продължава посоката на търсене и представяне  на различни гледни точки на съвременни автори в атмосферата на дома на Вера Недкова. Мястото е изпълнено с много спомени и белязано от интелектуалното и творческо присъствие на авторката. Платната й ни потапят в духа на времето, в което е живяла и ни разкриват богатството на нейната личност и талант. Любопитна и аналитично настроена към промените в света, който я заобикаля, тя рисува себе си многократно във всички етапи от развитието си като художник. Избраните автопортрети пораждат въпроси за съдбата и философията на твореца.

Деница Боева е сред номинираните за наградата на Фондация „Стоян Камбарев“ за полет в изкуството през 2019.  Ученичка на Анна Бояджиева, тя създава инсталации и пространствените обекти, като използва различни материали. Нейните автопортрети са изпълнени в смесена техника, а светлинната й инсталация е изградена от текстилни нишки.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
07.02.2020 г. 16:00
Посетено:
1622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30876-natsionalnata-galeriya-predstavya-avtoportreti-vera-nedkova-i-denitsa-boeva