Изложби

„И мога вече сам да се разкажа..." – изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Гео Милев

5 февруари - 20 март 2020 г., Университетска библиотека „Св. Климент Охридски"

„И мога вече сам да се разкажа..." – изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Гео Милев

 

◊ ПОКАНА

На 5 февруари 2020 г., от 15:30 ч., във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски" ще бъде открита съвместната изложба на Националния литературен музей и Университетската библиотека, по повод 125 години от рождението на Гео Милев.

Експозицията „И мога вече сам да се разкажа..." ще представи книги и периодични издания от фонда на Университетската библиотека, архивни материали, предоставени от Националния литературен музей и репродукции на рисунки на Гео Милев.

Посетителите ще имат възможност да видят превода на драматическата поема „Манфред" от Байрон, с дарствен надпис от преводача: „На Дора и Боян Пеневи. Гео Милев"; проектоустав, съставен от Гео Милев, на акционерно дружество за книгоиздателство „Везни"; пощенски картички от Гео Милев до приятеля му Стефан Алексиев, книги от поредиците „Лирични хвърчащи листове" и „Книги за библиофили"; двете приживе издадени стихосбирки „Жестокият пръстен" (1920) и „Иконите спят" (1922); антологии, съставени от Гео Милев, публикации в периодичния печат, издания за деца, течението на списанията „Везни" и „Пламък".

Изложбата може да бъде разгледана до 20 март 2020 г.

Автор:
НЛМ
Публикация:
03.02.2020 г. 16:33
Посетено:
2169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30831-i-moga-veche-sam-da-se-razkazha-izlozhba-posvetena-na-125-godishninata-ot-rozhdenieto-na-geo-milev