Изложби

"Игри с очевидността и субективните ограничения" - изложба на Цветан Кръстев

23 януари - 1 март 2020, Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

"Игри с очевидността и субективните ограничения" - изложба на Цветан Кръстев

Цветан Кръстев. "Приобщаване на Черно море към световния океан", 1998, фотография, обект, текст, видео

 

◊ СЪБИТИЕТО

Национална галерия
Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

представя

Цветан Кръстев

Игри с очевидността и субективните ограничения

23 януари - 1 март 2020

САМСИ, бул. „Черни връх” №2

 

Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва произведения на Цветан Кръстев, създадени от началото на 1980-те до днес. Това е първото самостоятелно негово представяне в София с куратор Павлина Младенова.

Художникът гостува в САМСИ в рамките на проекта „Автобиография“ от програмата на музея за документиране на съвременно изкуство.

Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което превръща морето в основен пълнител на визуалните му идеи. „Четейки“ обкръжението, авторът абсорбира обективната истина, деконструира я на мета-ниво и я представя в работата си чрез поредица от нерационални елементи и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и възможното тълкуване става многостранно. Това е една игра на фино преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничения чрез транс-ексцентрични и хумористични интерпретации. По време на тази игра се прилагат имагинерни асоциации и идиосинкретични правила. Често те отразяват усещането за провокиране и иронизиране на рамкираните ситуации от всекидневието, които биха останали незабелязани в първоначалния им контекст. 

 

◊  ЗА ХУДОЖНИКА

Цветан Кръстев е роден през 1961 във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980. Работи в областта на концептуалното изкуство. Създава лендарт, живопис, пърформанс, инсталации, видео арт и др. Той е един от основателите на легендарния клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996), заедно с Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014).  Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

Автор: Национална галерия
25.01.2020 г. 16:38
Посетено: 785
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30812-igri-s-ochevidnostta-i-subektivnite-ogranicheniya-izlozhba-na-tsvetan-krastev