Изложби

Изложба "Италия. (Не)видимите истории"

30 януари – 26 април 2020, Национална галерия - Двореца

Изложба "Италия. (Не)видимите истории"

Дарио Гибаудо. Музеят на неестествената история, 2005, силикон и пигменти, 132,5 x 90 x 10 см

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия,
Италиански културен институт

представят

Италия. (Не)видимите истории

30 януари – 26 април 2020

Откриване на 30 януари, четвъртък, 18.00 часа,
Двореца, пл. „Княз Александър І“

 

Изложбата „Италия. (Не)видимите истории“, курирана от Доминик Лора и Микол ди Верол, се организира от Glocal Project Consulting в сътрудничество с Римския централен институт за демоетноантропология, с научната координация на директора на института Леандро Вентура и неговия екип.

През 2003 ЮНЕСКО, чиято основна цел е прилагането на мерки, насочени към насърчаване на предаването на нематериалното културно наследство през поколенията, създава Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство, която по-късно, през 2007 е  ратифицирана и от Италия. Това наследство не се ограничава само до паметници и колекции от предмети, а също така включва традиции или живи изрази, наследени от нашите предци и предадени на нашите потомци, включително устни традиции, сценични изкуства, социални практики, ритуали, празнични събития, знания и практики, свързани с природата и вселената, както и знания и умения, насочени към производството на традиционни занаятчийски изделия. Нематериалното културно наследство обхваща и устните традиции и изрази, които включват социокултурни, театрални и сценични изкуства, традиционни занаяти, приготвяне на храна и по-общо – древни знания за природата и вселената. Поддържането на тези практики живи е от изключителна важност, тъй като те характеризират и определят времето, пространството и най-важното - паметта на хората и регионите по целия свят.

В този контекст нематериалното наследство често представлява източник на творчески търсения за съвременните художници.

„Италия. (Не)видимите истории“ преразказва кодирани записи на  истории и неписани спомени, интерпретиращи нематериалното наследство като културен коридор, като корпус от знания и умения и като експресивно многообразие, което в индивидуален, регионален и в национален мащаб съставя човешката мозайка от това, което наричаме италианско или италианщина.

Проектът е замислен като мултисензорно пътешествие в сърцето и душата на италианците, артикулирано и осъществено като невидима нишка на Ариана, целяща да ни отведе в лабиринта на нашето безгранично човешко и културно наследство, между минало, настояще и бъдеще. Експозицията предлага на зрителя полифонично визуално-звуково потапяне, което варира от известни шествия до документални филми за традиционната италианска кухня и музика. Визуалният маршрут е изпъстрен с етнографски предмети все още не археологически, но вече не и съвременни – свирки, игри, оброчни плочки, обикновени прибори за хранене, табели за сергиите на улични продавачи. Те предават уникално усещане за непрекъснатост, носят голям и любопитен разказвателен потенциал, който ни помага да възприемем и разкрием минали гласове и истории.

Изложбата представлява едно голямо културно пътешествие „2.0“ – пътуване, осъществено чрез визуалния, критичен и разказвателен опит на редица произведения на изкуството, създадени от 15 съвременни италиански майстори, които са вдъхновени както от нашите традиции, така и от нашето настояще в представата си за възможно бъдеще, размишлявайки върху това какво означава да си гражданин на държава, в която – според писателя Алдо Палацески – „само миналото е истински актуално“. Всички художници, които участват в това забележително колективно събитие, изправени пред физическите и духовните аспекти на нашето нематериално наследство споделят дълбоко разбиране за традицията,. Изложбата има за цел да насърчи активното участие на зрителя в пътешествие, което се развива като пътешествие извън времето.

Художници:

Томазо Кашела, Гайа Скарамела, Флавио Фавели, Дарио Гибаудо, Силвия Джамброне, Мария Лай, Франческо Лаурета, Давиде Моналди, Луана Перили, Рокси в кутията (Roxy in the box), Маринела Сенаторе, Анджело Маринели, Джузепе Стампоне, Серджо Туминело, Дзаелия Бишоп

Организация: Glocal Project Consulting ООД, Рим

С подкрепата на: Централен институт за демоетноантропология, Министерство на културното наследство и културните дейности, Рим

В сътрудничество с: Музей на Римската цивилизация – Министерство на културното наследство и културните дейности, Рим

Куратори: Доминик Лора, Микол ди Вероли

Аудиовизуална концепция: OpenLab Company ООД, Рим

Видео: Франческо де Мелис

Научна координация: Леандро Вентура, Стефания Балдиноти, Анна Сикуредза

 

Автор: Национална галерия
27.01.2020 г. 16:42
Посетено: 2071
Етикети: изложба, Италиански културен институт, Национална галерия, Двореца, Glocal Project Consulting, Микол ди Верол, Доминик Лора, Италия. (Не)видимите истории
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30803-izlozhba-italiya-ne-vidimite-istorii