Изложби

Из Колекциите / Ex - Collections. XIII Международна графична изложба

23 януари – 19 февруари 2020 г., Арт галерия „Папийон“ - Варна

Из Колекциите / Ex - Collections.  XIII Международна графична изложба

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Папийон“ с удоволствие ви представя тринадесето издание на Международна графична изложба графика – малък формат и екслибрис от 23 януари до 19 февруари 2020 г.

По традиция, вече 13 поредни години, радваме почитателите на това изкуство със специална селекция творби на утвърдени автори. И тъй като традициите трябва да се съхраняват, но и да се доразвиват, в предходните издания включихме рисунки с туш, молив, сангин, отдадохме внимание и на електронните технологии, навлизащи в изкуството с представянето на анимирани интерпретации по графики.

Идеята на изложбата е да представи актуалното състояние на графика малък формат в независимата световна система от артистични и колекционерски дружества, свързани с книгата, илюстрацията и екслибриса. Включва последни графики на автори, чието творчество следим, изработени в традиционните графични техники, но и рисунки, изпълнени с туш, акварел, сух пастел, сангин и др.

В изложбата участват както нови, непоказвани  графики и рисунки на награждавани творци, по покана на галерия "Папийон", така и селектирани творби от колекциите на двете фондации за разпространение и популяризиране на графичното изкуство в България - Фондация „Асоциирани Свободни Изкуства“ и „Международен Екслибрис Център“, част от Световната организация „FISAE“. Запазваме създалата се вече тенденция наред с добре познатите и обичани от публиката имена да обогатяваме селекцията с творби, чиито автори представяме за първи път.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

От 23 януари до 19 февруари 2020 г. в пространството на галерия Le Papillon в настоящето тринадесето издание, ще ви представим високо професионално изпълнени графики и произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките: офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво и мед, зийбдруг, преге, а също и монотипия, рисунка с туш и перо, акварел, молив, сангин.

В изложбата са включени последните творби на Дарина Пеева и доц. др. Десислава Христова – алграфии със съвременно и модерно звучене, отлично тематично продължение на представените в предишните издания творби, получили международни отличия и признание.

Също и най-новите графики от 2019 г. на Онник Каранфилян от цикъла „Le Papillon“ изпълнени в техниката суха игла. За първи път пред публика ще бъдат показани и последните творби на Христо Керин, Велико Маринчевски и Цветан Казанджиев, в отличителните за авторите стилове и разпознаваеми тематики. Вече няколко поредни издания с интерес проследяваме различни творби (офорти) от интригуващия цикъл Echoes на носителя на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов, които до този момент са участвали на различни международни конкурси и форуми, както и офорти от емблематичното за него творчество от 1980 г. А той продължава и с традицията да ни радва и с нещо специално подготвено за изложбата, в случая един акварел на театрално-комична тема. Калоян Илиев – Кокимото участва в изложбата с получилия популярност цикъл „Ретрограден Меркурий“ с характерните за автора доза ирония и чувство за хумор. Диана Стоилова ни представя нейното виждане за праисторически и митологически коне с много антични препратки в техниката офорт и мецотинто.

За богатото стилово разнообразие допринасят и творбите,  изпълнени с туш, перо и темпера на Фикрет Окан - едно от имената, включени за първи път в изложбата. Специално за колекционерите на графично изкуство са включени произведенията на Робърт Баръмов, който участва с творби в две направления: съвсем нови литографии от следения с интерес цикъл ArTchitecturе и колекция от рисунки-единствени екземпляри със силно съвременно звучене, обединени в темите „Проект за сграда“ и „Личност“. С невероятното си майсторство, минимализма и лиричността в изказа си Милко Божков отново ни пренася в тихата снежна белота на „Зима в Предбалкана“. Живко Мутафчиев е включен в експозицията с най-новите си алграфии, в които осезаемо е превъплътена темата за женското присъствие като муза и вдъхновение.

Младия автор, чието творчество проследяваме за трета година – Еди Баръмов изненадва с любопитни литографии, част от които са превърнати в уникални екземпляри чрез интересно авторско решение.

Графичното изкуство представлява необятно богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство, много важно е не просто да се представят определен брой творби в изложба, а предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна.

Галерията ще представи произведения на изтъкнати автори:

От България: Велико Маринчевски, Вълчан Петров, Дарина Пеева, Десислав Гечев, Десислава Христова, Диана Стоилова, Еди Баръмов, Едуард Пенков, Ива Цанкова,  Иван Стратиев, Живко Мутафчиев, Калоян Илиев – Кокимото, Марин Груев, Милко Божков, Онник Каранфилян, Петър Великов, Роберт Баръмов, проф. Стоимен Стоилов, Христо Керин, Цветан Казанджиев, Тодор Овчаров, Фикрет Окан. 

От Беларус, Германия, Италия, Полша, Русия, Словения, Турция, Латвия, Китай, Украйна, Чехия и Япония: Анастасия Мелникова, Виктор Кобзев, Владимир Зуев, Владислав Квартални, Войчек Лучак, Генади Плугачевски, Гюнтер Хюбер, Григорий Босенко, Душан Калай, Душан Полякович, Елена Кисельова, Игор Сидоренко, Йохан Кюл, Карел Демел, Карел Мюсил, Катарина Васичкова, Кацунори Хаманиши, Лембиг Лемос, Мариан Барка, Марина Рихтер, Марина Купкина, Мартин Маножлин, Мария Нобле, Марияна Мирошниченко, Мартин Байенс, Минг, Олег Дергачов, Олек Денисенко, Олекси Федоренко, Павел Сивко, Петер Кочак,  Петр Милан, Пиетро Тараско, Роман Сустов, Сергей Тюканов, Станислав Никиреев, Тошио Йошизум, Тадеуш Шумарски, Уанг Хаи Жан, Хобу, Чен КсияФенг, Юлияна Турченко, Юрий Яковленко, Ян Чернош.

Въображението на художника, особено когато става дума за графика и рисунка, често изумява с дълбочината и сложността на представената идея, навлиза в зоната на енигматичното пространство. В тях добиват нов живот неща, различни от познатата реалност, копнеж за вълнуващо странстване в пределите на имагинерното и необичайното, загатва се за лични философски идеи, стимулират се размишления чрез дълбокия изказ на фините линии, прикрити сюжети и символни послания.. 

Една от мисиите на галерията е да стимулира колекционерството и интереса към изобразителното изкуство в местен и световен мащаб, да спомага развитието на пазара на изкуството у нас. Затова се стремим да отговаряме на интереса на колекционерите към творби от световни имена. Освен с богато разнообразие от произведения, селекцията притежава онова особено обаяние, присъщо единствено на миниатюрата, графиката, екслибриса, но и на по-голям формат графични творби.

Всяка графика е уникално произведение на изкуството, независимо че се създава като подписан и номериран тираж. Техническият термин за това е единична графика. Оригиналната графика обикновено се създава в ограничен брой отпечатъци.

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
22.01.2020 г. 13:04
Посетено:
1582
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30786-iz-kolektsiite-ex-collections-xiii-mezhdunarodna-grafichna-izlozhba