Изложби

"Сексът и градът" - изложба на Мартина Вачева

15 януари – 22 февруари 2020 г., Галерия ИСИ - София

"Сексът и градът" - изложба на Мартина Вачева

 

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Мартина Вачева

Сексът и градът

15 януари – 22 февруари 2020 г.

Откриване – 15 януари (сряда) от 18.00 ч.

 

Мартина Вачева представя новата си изложба „Сексът и градът“ като заключителна фаза от дейностите й по наградата БАЗА за млади български художници, която печели през 2017 г. В характерната за нейния подход здравомислеща хем наслада, хем критика на популярната култура и присъщите й образи, наративни матрици и спорни, но витални ценности, авторката представя нови творби. Някои от тях са свързани с престоя й в Ню Йорк, като част от наградата, докато други продължават устойчивите й интереси в изкуството, този път преминали през допълнителни биографични обстоятелства – преди години авторката работи като танцьорка в балетна трупа за модерен танц от Пловдив, която трупа се занимава с разножанрова практика...

Мартина Вачева, която работи в разнообразни материали и техники – от керамика до живопис и рисунка, тук представя картини, обвързани с обектни намеси в инсталация, както и някои от своите популярни фензинове. Авторката е част от най-младото поколение съвременни български художници, част от микрообщността, която се разгръща в Пловдив през последните години. Тези художници са едновременно и глобални, и провинциални; и кариерно ориентирани към работа и амбиции, но и сплотени около флуидна групова идентичност и солидарност, която им позволява да развиват съвременни подходи, белязани от свобода, наслада от живота, разностилие и разнообразни средства, богата информираност и спокойствие/умелост при навигацията в сложната среда на съвременните визуални практики, пазари за изкуство и междуобщностни отношения както в страната, така и по света.

Изложбата е съпътствана от специално написан текст от Вълко Чобанов, художник, част от същата среда в Пловдив, и носител на наградата БАЗА за 2019 година.

 

◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Сексът и градът

Мартина Вачева представя самостоятелната си изложба Sex and the City („Сексът и градът“) в пространството на Института за съвременно изкуство - София.

През 2017 Мартина печели наградата БАЗА, част от която е настоящата изложба, както и шестседмична резиденция в Ню Йорк. Почти десетилетие по-рано Мартина става носител на титлата Мис „Бели данс“ Варна и получава, като материална награда от конкурса – хиалуронова киселина в устните. Тя отказва последната, заменяйки я с нощувка в хотел за двама – подарък за нейните родители. Със сериала „Сексът и градът“ Мартина се запознава отблизо там, където се развива действието му. Сериалът е емблематичен за преходния период между двете хилядолетия, като разглежда и проблематизира преживяванията на група еманципирани жени в търсенето им на сексуални завоевания, романтични връзки, семейство, богат мъж (Тузара), щастие или, просто казано, секс.

В настоящата изложба Мартина Вачева представя две серии от работи, обединени от обща тематична линия. Портрети на персонажите от сериала „Сексът и градът“, създадени по време на престоя й в Ню Йорк през 2018. Паралелно с това в изложбата е представена специално направената за галерия ИСИ-София работа „Spider girls” (2020). Тя представя живописни платна, оплетени в „мрежа“ от пухена боа, изтъкана от съблазнителни „момичета паяци“. Представен е и нов фото-фензин с документални снимки от периода 2009-2011. Снимките са вдъхновени от наблюденията й от онова време и показват преживяванията на художничката като танцьорка – част от състава на тогавашния Пловдивски модерен балет.

За този етап от живота си, сблъскал я с различна от привичната за Мартина среда, тя разказва: „Три дена в седмицата се събирахме в залата и учехме хореографии, които да изпълняваме по шоу-програми на коледни тържества, фирмени банкети, частни партита, панаири, коледни сцени, барове… Най-често в града, както и в други по-малки градчета. През последната ми година в балета вече учех паралелно с това в Академията, а през уикендите влизах в роля и танцувах в Пловдив. С балета това беше един тотално различен от моите живот, разбирания, ценности и идеали. Наблюдавайки ги, те ми даваха голям тласък и вдъхновение занапред в някои теми, в много минали и сегашни творби. Интересно беше да се потопиш в един свят, който е в пълен противовес с твоя, но който се опитваш да разбереш и да изглеждаш като част от него, но само да Изглеждаш…”

Изложбата е смесица между истории от живота на художничката и образи, достигнали до нея през телевизионния екран, които ни оставят с амбивалентно чувство към явления от културата както на САЩ, така и на Балканите. Мартина Вачева оставя решението за зрителите – дали и как да възприемат тази култура и образи; дали да се впуснат в иронична критика към тях или да им се насладят и утвърдят.

Вълко Чобанов

 

◊ ЗА АВТОРА

Мартина Вачева (р. 1988 г. в Пловдив) живее и работи в Пловдив и областта Бретан, Западна Франция. Завършила е НХА в София – „Илюстрация” и „Книга и печатна графика”. През 2012 г. специализира в илюстраторския клас на Георг Барбър (АТАК) в Университета по дизайн и изящни изкуства Бург Гибихенщайн в Хале, Германия.

Самостоятелни изложби: „Корени / Roots / Wurzeln” – Museum Folkwang, Essen (2019); „Кал” - Sariev Contemporary в Пловдив (2018); "Sereality” (2016, куратор Вера Млечевска) – Sariev Contemporary в Пловдив. Сред участията й в групови изложби са: Art Brussels (2019); 33 Биенале на графичните изкуства в Любляна, курирано от Slavs and Tatars (2019); „Колекция EVN: Франц Капфер / Лазар Лютаков / Мартина Вачева”, куратор Томас Д. Трумър – СКЛАД, Пловдив (2019); "Baywatch", куратори Натали Хойос и Райналд Шумахер, KVOST, Берлин (2018); "Dias de Romance", куратор Кармен Ферейра, Centro Cultural Recoleta, Буенос Айрес, Аржентина (2018); "Шок и ужас", куратор Стефка Цанева, Гьоте-институт България, София (2018); „Изображението вече не е налично“, куратор Весела Ножарова, галерия Credo Bonum, София (2017); „Lifestyles and Still Life“, куратор Вера Млечевска, Lubomirov/Angus-Hughes, Лондон, (2016) и др.

Носител е на наградата БАЗА за 2017. Творби на Мартина Вачева са част от колекциите Art Collection Telekom, Берлин; колекция EVN, Виена; Metropolitan Museum Library Collection, Ню Йорк и колекция Gaudenz B. Ruf, Цюрих и Виена.

 

* * *

Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф").
Работно време: вторник-събота, 15.00-19.00, и по уговорка.
За контакти: info@ica-sofia.org,  т. +028466261, +359889499465

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
13.01.2020 г. 16:08
Посетено:
2388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30748-seksat-i-gradat-izlozhba-na-martina-vacheva