Изложби

"Мъжът, жената и помежду им" - изложба на Валентина Шарра

14 януари - 14 февруари 2020, Галерия "Васка Емануилова"

"Мъжът, жената и помежду им" - изложба на Валентина Шарра

Валентина Шарра. "Домашно огнище", килим, вулканичен камък, глина, 2019 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Васка Емануилова“ (филиал на СГХГ)
представя

"Мъжът, жената и помежду им"

Валентина Шарра

14 януари - 14 февруари 2020

Откриване:  14 януари, вторник, 18.00 часа, 
Галерия „Васка Емануилова“, бул. „Янко Сакъзов” 15

 

Изложбеният проект се състои от 5 творби, създадени в България между 2018 и 2019 г., които ще имат като обща линия на изследване определянето на една "несъществуваща категория" между женското и мъжкото. Основна отправна точка в изложбата на Валентина Шарра е интересът й към артистичното присъствие на Васка Емануилова в българската художествена култура на ХХ век като скулптор и творец, жена в една типично мъжка среда. Валентина търси отговора на този интерес през своята практика като жена визуален артист днес, както и в произведението, като ключ към определени личностни аспекти или обществени стереотипи.

Авторката представя видеоинсталации и сайт спесифик произведения, които тематизират половете като две крайности на самоидентификация и взаимното им конструиране в процеса на комуникация. Изложбата пресъздава ритуално действие в сайт спесифик инсталацията Домашно огнище, което търси обединяване на означенията за женско и мъжко в ново тотемично естествено тяло, което да опитоми природните дадености. Творбите на Валентина Шарра са вдъхновени от състояния, в които артистът заема междинна позиция, позволяваща му да обективизира художествената форма - фигура или обект, като конструкт по законите на „естетиката на анатомичната разлика“.

Мъжката и женската фигура в изкуството съществуват във визуалната памет не посредством наподобяване или социални и културни предпоставки, а според законите на естетиката на репрезентацията. Творчеството на Васка Емануилова онагледява амбивалентността на тази позиция. Скулпторката е автор на някои от най-разпознаваемите паметници в комунистическата “публична среда” от 50-те години на ХХ в., а едновременно с това създава серия еротични творби, които не са предназначени за зрители и илюстрират бягството от официализираната художествена сцена към личното. Валентина Шарра използва тази флуидна идентификация на жената творец между личното и публичното, за да представи произведения от последните години, както и такива, създадени специално за пространствата на галерията.

 

◊ ЗА АВТОРА

Валентина Шарра е родена в Рим (Италия) през 1983 г. След като получава магистърска степен по право и завършва множество специализирани  курсове по фотография, тя получава дипломата си с отличие през 2013 г. от Академията за изящни изкуства в Рим с дисертация на тема "Les espaces en friches" в градското пространство, написана по време на програма за обучение в Художествена академия „Вила Арсон“ в Ница, Франция.

В момента живее и работи между Рим и София, където също завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия през 2018 г.

Като цяло нейните творби са интервенции на място, които се променят от фотография към инсталация, от скулптура към звук. Всяко произведение или изложбен проект имат обща „конструкция на усещането“, свързана директно с постоянното усещане за границите на човешкото и неговото битие.

През 2013 г. тя прави първата си постоянна публична творба по поръчка Entre terre et ciel (Между земята и небето) за входа на болницата Опитал Арше, последвана от няколко сайт-спесифик интервенции, включително: Vita (Живот), (2016), постоянна лендарт инсталация в националния парк на Мурджия (Италия); постоянната лендарт творба Пътеката на трептящите камъни в каменната формация Струпаница в Луковит (България), подкрепен от наградата Гауденц Б. Руф, Acqua non potabile (Непитейна вода) – сайт спесифик фонтан по поръчка на Българския фонд за жени за Европейска столица на културата Пловдив 2019.

 

Автор:
Галерия „Васка Емануилова“
Публикация:
12.01.2020 г. 16:17
Етикети:
видеоинсталацииВалентина ШарраизложбаСГХГГалерия „Васка Емануилова“
сайт спесифик произведения
Мъжът жената и помежду им
Посетено:
1550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30740-mazhat-zhenata-i-pomezhdu-im-izlozhba-na-valentina-sharra