Изложби

„Съприкосновения”-та на Спартак Паскалевски в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Другият смисъл на казването

„Съприкосновения”-та на Спартак Паскалевски в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Самостоятелна изложба-инсталация „Съприкосновения” на известния художник Спартак Паскалевски – доктор по изкуствознание, доцент по история на изобразителните изкуства в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 23 ноември 2006, от 17.30 ч.
в зала 3 на Дома на хумора и сатирата – Габрово


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За първото си гостуване в габровската Весела къща Спартак Паскалевски е подбрал мащабна колекция - 115 живописни платна, рисунки и оригинални пластики. В тях авторът разкрива своето философско прозрение за различните съприкосновения – на човешкото и животинското, на предметното и вечното, на желаното и прикритото, на алегорията и иронията.

. Гостите на вернисажа ще имат удоволствието да чуят едно поетично представяне на изложбата и творческите търсения на художника, дошло чак от Германия и любезно предоставено от проф. д-р Румяна Златанова – наш учен и изследовател, преподавател в Славистичния институт на университета в Хайделберг и усърден посланик на българския език и литература в Германия.

. Музикални импровизации, вдъхновени от творбите, ще поднесе габровският пианист Иво Минков.

. В дните преди откриването на изложбата г-н
Паскалевски е поканил на срещи в Дома на хумора и сатирата изкушени от изкуството ученици от габровските средни училища, пред които ще изнесе лекция на тема
„Хуморът в изобразителното изкуство от Барока до XX в.”


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Спартак Паскалевски е роден на 29.01.1947 г. в гр. Скопие. Учи в Художествената гимназия в София, а през 1971 г. се дипломира в Националната художествена академия „Николай Павлович” – специалност „Графика”. Започва работа в Програмно-координационния център на Българското национално радио.

Сътрудничи на Института по изкуствознание и на Института по култура. От 1985 г. преминава на свободна практика. Аспирант на Института по балканистика. От 1991 до 1997 г. преподава в Националния учебен комплекс по култура в кв. Горна баня. През 1996 г. защитава докторантура по изкуствознание, а след издържан конкурс през 1997 г. е назначен за доцент по история на изобразителните изкуства в Шуменския университет.

През годините представя свои творби в редица галерии в страната, както и в международни изложби в Полша, Италия и Германия. Участва успешно в престижните международни биеналета на графиката в Япония, Полша и България. Има регистрирани две участия в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

Художествено-творческата му дейност е в областта на графиката, рисунката, живописта, пластиката, иконописта, керамиката. Научно-изследователските му търсения са насочени към история и теория на изкуството, балканистика, семиотика на културата и изкуството.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ХУДОЖНИКА

„Това, което интересува художника, е животът на обръщането, другият смисъл на казването, на премълчаното несъгласие, което се съобщава и доказва в афористичната краткост на израза „Иди. О, ти!... и виж!”  Това е другото заглавие, съпътстващо скритото и присмехулното на заявеното в цялостния цикъл „Съприкосновения”.
                               проф. д.ф.н.
Румяна Златанова
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
21.11.2006 г. 13:09
Посетено:
1460
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3071-saprikosnoveniya-ta-na-spartak-paskalevski-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo