Изложби

Изложба „Възрожденски щампи“ в галерия „УниАрт“ на НБУ

Гравюри от фонда на Художествен отдел „Станка Димитрова“ към Регионален исторически музей - Кърджали

Изложба „Възрожденски щампи“ в галерия „УниАрт“ на НБУ

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Възрожденски щампи“ в галерия „УниАрт“ на Нов български университет

Експозицията представя кавалетното, религиозно изкуство под формата на възрожденски гравюри от фонда на Художествен отдел „Станка Димитрова“ към Регионален исторически музей - Кърджали. Богатата колекция възрожденски щампи на Художествения отдел е рядка ценност, каквато не всеки музей или галерия в България, а и на Балканите притежават.

Част от откритите щампи са изложени в галерия „УниАрт“ на Нов български университет. В изложбата са включени произведения, които обогатяват общата картина на православното християнско изкуство.

През 1968 година при една обиколка из Ивайловградски църкви и манастири Станка Димитрова заедно с комисия описва и номерира икони от църквата „Св. св. Константин и Елена“ в с. Долно Луково. В женското отделение на църквата земята поддава под крака й. Заедно с комисията тя разравя земята и открива близо 150 щампи, завити в тракийски кърпи, проядени на места от насекоми. Благодарение на песъчливата почва в по-голямата си част щампите се запазват цели и в много добро състояние. Реставрирани и съхранявани в подходящи условия, днес те могат да бъдат експонирани.

Графика се работи в продължение на три века главно в обителите на Света гора и Ерусалим. Още през XVI век поклонници от българските земи посещават светите места и наред с обичайните подаръци носят малки икони, йерусалимии и щампи по родните си земи. Голяма част от представената колекция носи печата на атонските ателиета. Светогорските щампи дълго време са служили за образец и подложка на българските гравьори и зографи.

Хартиените икони или религиозните гравюри са особено интересен аспект от църковната иконография от османския период. Те са самостоятелни (не вградени в книги) изображения и отразяват манастири и обители, светци, религиозни сцени и др.

Православните манастири са били принудени да оцеляват в изключително трудни икономически условия. Те са зависели от щедрата помощ и подкрепа на вярващите. Манастирите полагат големи усилия, от една страна да привлекат поклонници и от друга - да събират милостиня и дарения чрез изпращане на дълго пътуване на т.нар. таксидиоти  или пътуващи монаси.

За успеха на усилията им е било необходимо да се информира обществеността за историята на манастирите. Първоначално се печатат гравюри с информация за най-важните православни манастири, а след това изображения на светеца-покровител, които се разпространяват до всички православните популации и значително улесняват контактите на манастира с външния свят.

Бързи за отпечатване и лесни за носене, с гравирани изображения на манастири, обикновено допълнено с околния пейзаж, с изображения на светци и различни легендарни сцени, иконите на хартия намират своето място в домашния олтар на обикновените хора.

Експонатите ще бъдат изложени в галерия „УниАрт“ на НБУ до 14 януари 2020 г.

Автор:
НБУ
Публикация:
19.12.2019 г. 19:02
Посетено:
1175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30694-izlozhba-vazrozhdenski-shtampi-v-galeriya-uniart-na-nbu