Изложби

„Картини за хотели и музика за асансьори" - изложба на Иван Мудов

19 декември 2019 - 25 януари 2020, Галерия "Структура"

„Картини за хотели и музика за асансьори" - изложба на Иван Мудов


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Структура"
представя

Иван Мудов

"Картини за хотели и музика за асансьори"

19 декември 2019 - 25 януари 2020

Откриване: 19 декември, четвъртък, 19:00 часа,
ул. "Кузман Шапкарев" 9, София

 

Галерия "Структура" има удоволствието да Ви покани на самостоятелната изложба на Иван Мудов „Картини за хотели и музика за асансьори".

Иван Мудов коментира и предизвиква стереотипите – както в реалността, която ни заобикаля, така и в рамките на художествения свят. Много често обект на неговите работи са социалните и политическите навици, а също и изкуствено изградените групови взаимоотношения, базирани на суета и модели на подражание.

Художествената му практика включва пърформанс, видео, акции, обекти, инсталации. По един смислен, чаровен и забавен начин Иван Мудов провокира, прекрачва морални, етични и дори законови граници, за да подчертае преднамереността и фалша в съвременното общество.

Иван Мудов (р. 1975, София) завършва Националната художествена академия в родния си град през 2002. Още същата година участва в Манифеста 4 във Франкфурт и оттогава е активна част от световната арт сцена. През 2005 участва в Първото Московско биенале, а през 2007 е един от представителите на България на Венецианското биенале. Работи с галериите Алберта Пане, Париж/Венеция и Галерия Прометео, Милано.

В последните си проекти Мудов разглежда някои установени правила – както доминацията на живописта (и представите за това какво представлява една картина), така и принципите, смисъла и същността на колекционирането. Като цяло става дума за вкуса и за трудната битка с инерцията на гледането, виждането и възприемането.

В новата си изложба в галерия "Структура" художникът „закача“ един до болка познат, но и подминаван проблем – този за интериорите на обществените сгради. Местата, които трябва да възпитават масовия вкус, най-често са развъдници на лошо качество. Предлагайки като алтернатива „бели“ картини, под чиято боя прозират паролите за достъп в интернет (традиционно предлагани ни за „добре дошли“), Иван Мудов не само отваря дебата за стойността на показваното изкуство, но и обръща вниманието ни върху едно драматично разминаване – между глобалния високо технологичен свят и съпротивата на битово ниво неговото присъствие да бъде осъзнато.

Названието „Картини за хотели и музика за асансьори“ само по себе си е концептуална работа. В изложбата няма никаква музика. Авторът иронично използва станалия нарицателен за посредственост и халтура термин, за да подчертае масовото увлечение по леките жанрове. По този начин насочва вниманието ни към онези характеристики на обществото, свързани с лесна обработка и манипулация.

В изложбата са включени и произведения от предишни работи на художника („Фрагменти“, 2002-2007; „Вино за откриване“, 2007, “Чешмяна вода”, 2007), които засягат проблемите за авторството, оригинала и имитациите. Като начало, но и като финал на изложбата служи видеото “Performing Time” (2012), в което Иван Мудов предлага на зрителя да проследи как контролира физически времето, като мести сам стрелките на часовника в рамките на 24 часа.

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
18.12.2019 г. 13:41
Етикети:
Иван МудовизложбаГалерия "Структура"
„Картини за хотели и музика за асансьори
Посетено:
1072
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30681-kartini-za-hoteli-i-muzika-za-asansyori-izlozhba-na-ivan-mudov