Изложби

Изложба "Галерия на 6-те". 120 години от рождението на Дечко Узунов

17 декември 2019 – 16 февруари 2020 г., Софийска градска художествена галерия

Изложба "Галерия на 6-те". 120 години от рождението на Дечко Узунов

Дечко Узунов (1899–1986). Портрет на Иван Тутев, 1922. маслени бои върху платно, Софийска градска художествена галерия

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийска градска художествена галерия  
представя

Галерия на 6-те

120 години от рождението на Дечко Узунов

17 декември 2019 – 16 февруари 2020 г.

Откриване: 17 декември, 18:00 ч.

 

Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба за 2019 г. – „Галерия на 6-те.” Тя се посвещава на 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов.

Разказът ни връща в първите месеци на далечната 1927 г., когато на улица "Търговска" №2 е създадено ново художествено пространство. Никола Танев е творецът , който инициира основаването на галерията. Идеята му се заражда, след като в края на 1926 г., той представя своя изложба в Букурещ. Художникът остава силно впечатлен от пространството и условията, които са му предоставени там и решава, че може да се създаде нещо подобно и у нас. За осъществяването на това начинание, се обръща към своите приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Шестимата творци се обединяват и още през февруари 1927 г. е представена първата обща изложба в „Галерия на 6-те”.

Новото художествено пространство в столицата, дава възможност да се реализират проекти, както в областта на изящното, така и в областта на приложното изкуство. Още през първата година от създаването на галерията е организирана и една от малкото, към онзи момент, графични изложби в страната. В нея се включват автори, като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и др. Галерията е и мястото, където много от авторите се представят самостоятелно. Сред художниците показали свои лични изложби са: Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки интересните проекти, които се реализират в „Галерия на 6-те”, тя просъществува , като художествен център само няколко години.

През спомените на Никола Танев и статии от периодични печат е направен опит за своеобразен кратък разказ за създаването на новото пространство и как се е случило това. А подбраният художествен материал включва творби на шестимата основатели от първата половина на ХХ в.

Сред избраните произведения са: „Портрет на Виолета Йонова” на Денев, „Падналия друга” на Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Скитник, „Карловски двор” на Танев и не на последно място „Портрет на Иван Тутев” на Узунов.

В експозицията са включени произведения от колекциите на  художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик , Художествена галерия „Елена Карамихайлов” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни колекции.

 

Екип на изложбата:

Аделина Филева, Рамона Димова, Момчил Златаров

 

Автор: СГХГ
14.12.2019 г. 12:05
Посетено: 1943
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30668-izlozhba-galeriya-na-6-te-120-godini-ot-rozhdenieto-na-dechko-uzunov