Изложби

„Джобна скулптура в джобна галерия" - Зиятин Нуриев

Нова изложба в Галерия 8 - Варна

◊ ПОКАНА

На 13 декември, петък, от 18.00 се открива втората самостоятелна изложба в Галерия 8 на големия скулптор Зиятин Нуриев.

Експозицията е с име „Джобна скулптура в джобна галерия", избрано от самия автор. Представени са 13 малки шедьовъра със силно въздействие.

Зиятин Нуриев (1955) е скулпторът, който в началото на 80-те години изгрява на небосклона на българското изкуство. През 1991 г. се пренася в Турция, но запазва българското си гражданство и продължава редовно да посещава родината за зареждане на батериите, както сам казва. Зиятин е роден в малкото кърджалийско село Мост и за дълъг период в ранната си младост работи с местен камък. След завършване на Академията първата му голяма изява е в някогашния международен симпозиум по скулптура в местността Отманлий край Бургас , където печели голямата награда.          

През 1987 печели голямата награда на изложбата „Скулптура на открито" във Варна с творбата „Майчинство". Скулптурата сега е изложена в пространството на Градската галерия Варна.

„Джобна скулптура в джобна галерия", проект на Зиятин Нуриев е синтез на традициите на Балканите с използването на архаичния митологичен език и модерния образен драматизъм. Постепенно, сякаш неусетно, Зиятин изчиства формите, опростява до максимална кондензираност внушенията, демонстрирайки изтънчен, сякаш векове наред култивиран вкус. Препратките са многобройни и стимулират интелектуалната игра, в която изкуството на древен Египет и Елада съседстват със заоблените обеми на Хенри Мур. И всичко е абсолютно откровено и безхитростно, преживяно и осмислено от единен мощен абстрактен мисловен импулс.

Заповядайте, ще Ви бъде интересно. Ще се радвам да се видим.

 

Автор:
Борис Стателов
Публикация:
13.12.2019 г. 10:40
Етикети:
скулптураЗиятин НуриевизложбаВарнаГалерия 8
Джобна скулптура в джобна галерия
Посетено:
801
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30658-dzhobna-skulptura-v-dzhobna-galeriya-ziyatin-nuriev