Изложби

„101 карикатури, 101 смешинки“ в Галерия "Сердика"

14 български карикатуристи се събират в Коледна изложба

„101 карикатури, 101 смешинки“ в Галерия "Сердика"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Сердика" представя

„101 карикатури, 101 смешинки“ -

14 български карикатуристи се събират в Коледна изложба

 11 декември 2019 г. – 10 януари 2020 г.

Откриване: 11 декември 2019 г., сряда, от 18.30 часа 

 

Галерия "Сердика" представя 14 български карикатуристи, които  показват своето намигане към столичната публика за предстоящите зимни празници, веселите ситуации около тях и радостта на малки и големи от новогодишните изненади.

В „101 карикатури, 101 смешинки“ ще видим  творби на 14 известни имена в българската карикатура - Чавдар Николов, Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов, Ириен Трендафилов, Цочо Пеев, Алла и Чавдар Георгиеви, Мая Чолакова, Милко Диков, Генчо Симеонов, Валентин Георгиев, Валери Александров, Никола Георгиев - Кайо, Любомир Михайлов.

Периодът на експозицията е от 11 декември 2019 г. до 10 януари 2020 г. и така арт пространството на галерия "Сердика" на Женски пазар ще посрещне Новата година с усмивка. Официалното откриване на изложбата е на 11 декември 2019 г., от 18.30 часа в галерия "Сердика".

Освен че ще се насладят на забавния творчески поглед към предстоящите празнични дни, посетителите на галерията, ще могат и да подарят усмивка за Коледа, тъй като карикатурите в тази експозиция ще се предлагат на достъпни цени.

Изложбата „101 карикатури, 101 смешинки“ събира 14 изявени български творци в карикатурата, доказали се през годините, зад гърба на които стоят много персонални изяви по света и у нас, множество престижни награди и признания. Много от тях са били и в журита на най-големите световни изложби на карикатурата.

„За нас е цяло щастие, че успяхме да съберем тези творци-индивидуалисти заедно в една зала, за да разтопим сърцата на зрителите. Идеята за „101 карикатури, 101 смешинки“ е в продължение на цикъла „101 рисунки“, който Галерия "Сердика" стартира миналата година за Коледа. Първата изложба обедини изтъкнати български художници и студенти от Националната художествена академия. И този път целта е да позволим изкуството да бъде за всеки, който иска да направи подарък за Коледа и да притежава оригинална творба на български творец на достъпна цена“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, дружеството, което стопанисва Женски пазар и Галерия "Сердика". 

„Карикатурата е едно крехко дръвче, което расте на воля, необгрижено, на суха, песъчливо-скалиста почва. Вечно зелено, вечно разлистено, и пролет, и лято, и есен, и зима. Дръвче с няколко клончета - бодливото клонче на политическата сатира, сгърченото клонче на черния хумор, вечно цъфналото на белия  хумор, клончето на пародиите и метафорите на умозрителната карикатура и вечно недоволното от живота клонче на социалната карикатура. Можем да сме благодарни на галерия „Сердика“, че в тези студени дни на зима ще бъде прозорец към дръвчето на карикатурата“, казва Любомир Михайлов, един от авторите в „101 карикатури, 101 смешинки“ и допълва, че хуморът, празничното настроение и веселието в карикатурите, които ще бъдат показани в галерия „Сердика“ ще разчупят леда в сърцата ни и ще ни припомнят, че всъщност всички ние сме седнали на една маса.

*

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград". „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

 

Автор:
Галерия "Сердика"
Публикация:
10.12.2019 г. 14:57
Етикети:
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30636-101-karikaturi-101-smeshinki-v-galeriya-serdika