Изложби

Хаг Уйлямс и Мери-Бет Нобле

Противоречивата същност на трансформацията

 Хаг Уйлямс и Мери-Бет Нобле


◊ СЪБИТИЕТО

Хаг Уйлямс и Мери-Бет Нобле в галерия "Леседра"

От 23 ноември до 20 декември 2006.
Откриване: 23 ноември от 17 до 19 ч.


◊ АВТОРИТЕ ЗА ТВОРЧЕСТВОТО СИ

Хаг Уйлямс

Трансформацията и катализаторите на промените във времето са основният източник за мотивация в моята работа. Механизмите на зрителното убеждаване каквито са знамената, логотата и емблемите, също така църковните хорали, ритуалите и други социално обосновани опити, пречупени през историята на отделния индивид, са основните организиращи принципи в моите произведения.

И като художник, и като график аз се интересувам предимно от тези методи на промяна: самият процес е неразделна част от моята работа.

Постоянно съм в търсене на следващото преобразяване, следващата трансформация, видeни през призмата на историята и през очите на този, който създава, експериментира или изстрадва тази история.

В най-новите ми работи изображението тръгва от фирмени и корпоративни логота, които превръщам в своеобразна мандала – форми, напомнящи етнически, религиозни и архитектурни мотиви и образци (от санскритски мандала означава кръг, полигон, общество, връзка и е символ на мъжа или жената, подкрепяща медитацията).

Днешните символи на сила продължават да заличават разликата между империи, държави, религии и мултинационални корпорации. Използвам същия механизъм, който служи на политиците и бизнесмените, за да разбуля противоречивата същност на трансформационните процеси, много често незабелязани и скрити в един свят, който се променя по безпрецедентен начин.

Така се надявам да фокусирам върху отговорността на всеки творчески индивид в процеса на създаване на историята. Показвам комплексността и взаимозависимостта на личния исторически и социален опит в неговата връзка с настоящите политически и глобални световни промени.


Мери-Бет Нобле

Като художник използвам многообразие от форми, без да се съобразявам с ограниченията на различните дисциплини и техники. Работите си създавам както чрез високи технологии, така и с помощта на класически техники.

Не се съобразявам с възприетите стандарти на ценности, когато композирам едно художествено произведение от нежелани и нестандартни материали. Увековечавам и прославям живота на намерени еднодневки като кутийки от сода, опаковки от масови хранителни продукти и пощенски картички, пресътворявайки ги във видео и скулптурни инсталации, както и създавайки рисунки и книги.

По този начин преобръщам предназначението на изхвърлените в масови количества остатъци. Посоката на моята артистчина реализация е малкият отрязък от време, който показваният обект заема след своята първична употреба и функция и преди да се превърне единствено в боклук.

Работата ми в Холивуд при сценичното оформление на постановки също повлиява съдържанието на моите произведения. Този житейски опит пренася силна чувствителност върху нехудожествени обекти, давайки им усещането за черен хумор, съчетан с разказването на истории. Телевизията, вестниците и списанията са също така източник за създаване на образи.

Кичът и сарказмът по отношение на добре известните образи на американската действителност са съществена формираща основа на моите работи от разпадащи се консуматорски остатъци.
Автор:
Галерия "Леседра"
Публикация:
19.11.2006 г. 19:30
Посетено:
369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3062-hag-uylyams-i-meri-bet-noble