Изложби

Изложба „Вапцаров – Мечтателят“

Архивни материали, притежание на Института за литература – БАН и къща музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей

Изложба „Вапцаров – Мечтателят“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 декември (четвъртък), в 14.30 ч. във фоайето на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита изложбата „Вапцаров – Мечтателят“, която ще представи архивни материали на поета от фондовете му, съхранявани в Института за литература – БАН и къща музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей.

Ще бъдат експонирани лични документи като ученическа карта, мореплавателна книжка, членска карта от Въздържателно дружество „Морал“, легитимацията му като огняр в БДЖ, писма и картички от и към роднини и приятели, тетрадки, бележници и тефтерчета с ранни и по-късни варианти и ръкописи на стихотворения, сред които кафявият бележник с 16 стихотворения от ранния период, розовата тетрадка с 12 стихотворения от периода 1936–1937, тетрадка по смятане с 14 стихотворения, синият кожен бележник „Байер“със стихотворенията „Предсмъртно“, „Прощално“, „Антени“ и др., екземпляр на „Моторни песни“ с ръкописното„Свобода“, семейни снимки.

Важно в изложения архивен масив е и присъствието на вестник „Литературен критик“, на който Вапцаров е бил редактор. Архивната визия за Вапцаров ще бъде оцелостена с лични вещи като албума на випуска на ММУ с химна, написан от поета, негови портрети – графични и маслени.

Представените архивни материали допълват и разширяват представата за Вапцаров като автор единствено на стихосбирката „Моторни песни“: поетическият дял на неговото творчество надхвърля съдържанието на тази книга; той е автор и на драматургически произведения, и на текстове за деца, към които се е отнасял особено трепетно и отговорно. Не на последно място стои и работата му като редактор на в. „Литературен критик“, в който той помества през 1941 г. известната статия „За творчеството на най-младите“.

За ръкописното наследство на Вапцаров Михаил Неделчев пише в статията си „Живот за Вапцаровите думи“: „Внимателното и освободено четене на ръкописите ще ни предостави фрагменти, които могат да имат самостойно битие или могат да бъдат прибавени към канонизираните стихове. Това се прави с творчеството на много значими световни поети. Самият характер на Вапцаровото ръкописно наследство, оставените следи от множество незавършени стихотворни проекти, записаните десетки и десетки поетически хрумвания изискват осъществяването на тази възможност.“

Изложбата, организирана от Института за литература – БАН, Национален литературен музей и Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, е посветена на 110-годишнината от рождението на Н. Й. Вапцаров и 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

 

Автор: Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“
02.12.2019 г. 09:29
Посетено: 982
Етикети: Национален литературен музей, Институт за литература – БАН, архивни материали, годишнина, изложба, Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, „Вапцаров – Мечтателят“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30576-izlozhba-vaptsarov-mechtatelyat