Изложби

XIV Изложба на художниците от Художествената гимназия

Художници създават художници

XIV Изложба на художниците от Художествената гимназия

Автор: Ваня Малакчиева

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 03.12.2019 г. от 18.00 ч. в галерия “Дебют” се открива за четиринадесети път ежегодната изложба на художниците от Художествената гимназия в София.

Мотото на изложбата “Художници създават художници” е израз на идеята, че само творци могат да формират художествен вкус у своите възпитаници.

Участниците са художници от различни поколения – автори с многобройни изяви в различни области: живопис, графика, скулптура, стенопис, илюстрация и приложна графика. Представят се различни естетически възгледи и различни посоки на развитие.

Творческите постижения на преподавателите са гаранция за качествено обучение и формиране на следващите поколения творци. Много от големите имена в българското изобразително изкуство са възпитаници на Художествената гимназия. Обединява ги традицията, творчеството, въображението и изящното. В ателиетата се създава климат на искреност и естествено човешко общуване. Удовлетворението и радостта от творческата работа правят близки поколенията и улесняват приемствеността между тях.

Спиралата на творческия цикъл продължава…

В изложбата участват: Ангеларий Димитров, Aлександра Димитрова, Атанас Ташев, Ваня Малакчиева , Вера Върбанова, Динко Стоев, Донка Павлова, Димитър Яранов, Добрил Андреев, Зоран Мише, Момчил Илиев, Павлина Обретенова, Петко Генов, Рада Пилюшка, Стоян Куцев и Цветомила Христова.

Участниците са автори с многобройни изяви в различни области: живопис, графика, скулптура, стенопис, илюстрация и приложна графика. Изложбата представя автори от различни поколения, с различни естетически възгледи и различни посоки на развитие. Те следват своето призвание въпреки трудностите на живота, многобройните ангажименти на преподаватели, въпреки риска да бъдеш художник днес.

Творческите постижения на преподавателите са гаранция за качествено обучение и формиране на следващите поколения творци. Много от големите имена в българското изобразително изкуство са възпитаници на Художествената гимназия. Обединява ги традицията, творчеството, въображението и изящното. В ателиетата се създава климат на искреност и естествено човешко общуване. Удовлетворението и радостта от творческата работа правят близки поколенията и улесняват приемствеността между тях. Микеланджело в своите бележки пише: “Животът ми премина в едно вълнение.”

Куратор на изложбата е Атанас Ташев

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
28.11.2019 г. 15:45