Изложби

A&G Art Meeting представя четирима знакови художници в три експозиции

03 декември 2019 – 03 януари 2020, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна

A&G Art Meeting представя четирима знакови художници в три експозиции

 

◊ СЪБИТИЕТО

A&G Art Meeting представя четирима знакови художници в три експозиции

03.12.2019 – 03.01.2020

В пространството на Градската художествена галерия - Варна A&G Art Meeting представя необикновена артистична проява – под кураторството на Анна Халамян се разгръщат три експозиции на четирима особено значими за съвременната ни пластична култура артисти. Милко Божков, Веселин Начев, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов – имената отекват силно в полифонията на знаковото поколение български художници, родени през 50-те и заявили своето ярко присъствие още с дебютните си изяви в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век.

Експозицията е обособена в три ядра – в „Дуарнене“ Милко Божков и Веселин Начев показват картини, вдъхновени от съвместно пътуване до Бретан през изминалата година, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов представят своите актуални творчески търсения в отделни пространства под наслов „В пейзажа“ и „Някъде до мен“.

Пресечна точка в тези разнолики художествени координатни системи се явява възгледът за изкуството като изповед на твореца в неговия път към себе си, за тайнството на творческия акт, в който в неразривно единение съществуват катарзисът и съграждащото начало. Ако първото съприкосновение с творбите ни отвежда към едно конкретно определение за всеки един от четиримата – поет – мистик – съзерцател – философ, то всеки следващ поглед ни дава възможност да проследим как позициите могат свободно да бъдат променени, бидейки валидни и поотделно, и в съвкупност.

Наглед напълно различни в своя творчески мироглед и пластичен изказ, авторите обединяват своите артистични аури в пространствата на пейзажа, но не в неговата чиста жанрова форма, а използвайки го като отправна точка, върху която изграждат богатия семантичен, формален и сугестивен регистър на своя художествен свят.

Елица Терзиева, изкуствовед

 

Изложбата се открива на 3 декември от 18 часа в ГХГ „Борис Георгиев” и ще остане в това пространство до 3 януари 2020 година.

За журналисти срещата с авторите е между 14 и 15 часа на 3 декември.

Автор:
A&G Art Meeting
Публикация:
03.12.2019 г. 12:45
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30556-a-g-art-meeting-predstavya-chetirima-znakovi-hudozhnitsi-v-tri-ekspozitsii