Изложби

11 години Арт Галерия "Ларго". Единадесет откровения за светлината

Сборна изложба – живопис и скулптура на 11 български художници

11 години Арт Галерия "Ларго". Единадесет откровения за светлината

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

„11 години Арт Галерия "Ларго". Единадесет откровения за светлината”

Сборна изложба – живопис и скулптура на 11 български художници

27 ноември 2019 – 17 януари 2020

Откриване – сряда, 27 ноември 2019 г., 18:30 часа 

 

Арт Галерия "Ларго" с радост ви кани на откриване на сборна изложба "11 години Арт Галерия "Ларго". Единадесет откровения за светлината" на единадесет от най-утвърдените съвременни български художници.

В изложбата са включени живописни творби на Васил Стоев, Владимир Пенев, Долорес Дилова, Ели Станчева, Здравка Василева, Здравко Палазов, Николай Янакиев, Петьо Маринов, Стилияна Узунова, Татяна Харизанова, а карловецът Димитър Рашков участва с живопис и скулптура.

Светлината играе ключова роля за творческото изразяване на всеки художник. Интерпретацията на светлината ни дава възможност да се насладим на различни творби, на различни подходи в работата, често на различна гледна точка към един и същ обект. За нас, зрителите, е истинска наслада да виждаме и откриваме заобикалящия ни свят по различен начин, само защото художникът се е заиграл по своя си начин със светлината. Още преди векове светлината е била определяща в творчеството на художниците. Дори и неизкушените от изкуството знаят какви творчески висоти постигат Рембранд или Караваджо именно използвайки светлината като мощно средство в своите картини и достигайки благодарение на умелото боравене с нея неподозирани висоти. Няколко века по-късно импресионистите в своите творби ще издигнат светлината в култ. И до ден днешен остава неподражаем начинът, по който Моне изгражда своите шедьоври само чрез трептенето на светлината.

Така и в настоящата изложба единадесет изключителни български художници създават своите творби, умело използвайки този мощен инструмент – светлината. Ако при Владимир Пенев ще видим светлината да пробива като мощен лъч небето и да облива цялата творба, то при младата Татяна Харизанова светлината присъства разсеяна и загатната, само за да подчертае тъмнината. При Здравка Василева светлината е изобразена в точен, разполовяващ картината контраст с тъмнината или пък идваща от вън и влитаща в интимния уютен свят на човека. За Николай Янакиев светлината е този инструмент, който дава живот на цветовете в картините му и ги кара да пулсират със свой ритъм. А в картините на Долорес Дилова любимата Каварна и околностите ѝ са нарисувани така, че самите те излъчват светлина, сякаш очите на художничката и сърцето ѝ са заредили обичаните места със сияние и мекота. За карловеца Димитър Рашков светлината е като едно пътуване, едно сливане с природата, претворено с пастелна мекота в пейзажите му. Талантливата Стилияна Узунова провокира публиката с творби, в които светлината идва от едни нови, непознати за нас светове, скрити сякаш в непознати, паралелни вселени. А в картините на Васил Стоев светлината е структурирана по неподражаем начин в тъканта на пейзажите, оформяйки композициите му и невероятната им дълбочина и сила. Пловдивчанката Ели Станчева с особено майсторство и деликатна чувствителност интерпретира чрез светлината в картините си едни и същи места и обекти, създавайки у нас чувството за развитие на събитията, което сякаш се случва пред очите ни. А смолянския живописец Здравко Палазов и варненецът Петьо Маринов откриват пред нас своите трактовки на светлината чрез въвличането ѝ в човешката същност. Така в картината на Здравко Палазов „Светлина“ като че ли е събрана и цялата философия на изложбата. Светлината е тази, която вдъхновява художниците, но тази светлина е най-видима, най-смислена, най-всепроникваща, когато е осмислена от човешкото присъствие. Човекът, истинният, търсещият, смиреният, но и гордият, той е носителят на светлината. И неслучайно във всеки от преобладаващите в изложбата пейзажи, дори и да не е пряко изобразено, навсякъде се усеща човешкото присъствие. Защото той, Човекът, е носител на най-ценната светлина – Светлината на духа.

Единадесет творци от различни поколения, с различен стил и художествени похвати, обединени от една тема – Единадесет откровения за светлината. Една изложба, която си заслужава да се види.

Очакваме ви на откриването на 27 ноември 2019 от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8. Изложбата продължава до 17 януари 2020 година.

Повече за събитието и снимки на творбите вижте в сайта на галерията www.largogallery.com.

 

Автор: Нели Вълчева, галерист
27.11.2019 г. 13:05
Посетено: 933
Етикети: скулптура, живопис, изложба, Варна, арт галерия Ларго, „11 години Арт Галерия "Ларго". Единадесет откровения за светлината
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30544-11-godini-art-galeriya-largo-edinadeset-otkroveniya-za-svetlinata