Изложби

"Търпелив лабиринт" - изложба на Венцислава Стоянова

Галерия "Етюд", 30 ноември - 14 декември 2019

"Търпелив лабиринт" - изложба на Венцислава Стоянова

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Етюд" представя

"Търпелив лабиринт"

Изложба на Венцислава Стоянова

30 ноември - 14 декември 2019

Откриване: 30 ноември, събота, 18:30 ч.

 

Изложбата „ТЪРПЕЛИВ ЛАБИРИНТ“ на Венцислава Стоянова представя картини, колажи, рисунки, съчетани с дигитални графики, създадени през последната година. Авторката смесва материали и техники, различни формати и подходи, но остава вярна на своята изразност, която характеризира работата й през последните няколко години. В основата на всичко е линията, рисунката и човешката фигура, в съчетание с текстурата на колажните елементи.

Работите са вдъхновени от текстове на аржентинския писател Хорхе Луис Борхес. Неговият „търпелив лабиринт от линии“ е основата, върху която Венцислава Стоянова изгражда своите лабиринти от форми, линии, фигури и лица. Така, както есетата, разказите и стиховете на Борхес въвеждат читателя в неразгадаеми словесни лабиринти, така и картините на Венцислава Стоянова оставят зрителя да се лута във визуалните структури и образи, които населяват работите й.

„Един човек си поставя задача да нарисува света. С течение на времето изпълва пространството с образи на земи, царства, планини, заливи, кораби, острови, риби, жилища, сечива, звезди, коне и хора. Малко преди смъртта си, открива, че този търпелив лабиринт от линии чертае образа на лицето му.“
Хорхе Луис Борхес

Венцислава Стоянова завършва „Изобразително изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и декоративно-абстрактните инсталационни форми. Има множество участия в групови и колективни изложби, пленери и арт проекти в България и в чужбина. Организира и координира фестивали, изложби и други артистични събития. През март 2016 г. защитава успешно докторска дисертация в Софийския университет и в момента е щатен преподавател в Катедра „Визуални изкуства“ на СУ.

 

Изложбата "Търпелив лабиринт" може да бъде разгледана до 14 декември 2019 в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София). Заповядайте!

 

Автор:
Галерия "Етюд"
Публикация:
26.11.2019 г. 03:10
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30541-tarpeliv-labirint-izlozhba-na-ventsislava-stoyanova