Изложби

Изложба на Силва Бъчварова и Васил Рокоманов в галерия "Артур"

Живопис, графика, сценография

Изложба на Силва Бъчварова и Васил Рокоманов в галерия "Артур"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на

изложба на

Силва Бъчварова и Васил Рокоманов

5 декември - 20 декември 2019 г.

Вернисаж - 5 декември, четвъртък, 17.00-20.00 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Артур” представя съвместна изложба на Силва Бъчварова и Васил Рокоманов – творци с ярка индивидуалност и присъствие в съвременното ни изкуство. Имената и на двамата са свързани дълбоко и трайно със сценографията. Авторството на многобройни куклени, драматични и музикални спектакли в България и на задгранични сцени е отличено с впечатляващ брой национални и международни награди. И двамата са удостоени с наградата „Икар”. През 2015 г. Силва Бъчварова получава отличието за сценография и през 2017 - проф. Рокоманов за великолепната книга "История на сценографията".

Между преподавателската работа в Националната художествена академия, множеството оформления и илюстрации на книги, участията в многобройни изложби и международни проекти, се раждат творбите с личен, разпознаваем почерк и впечатляващо  емоционално въздействие. Различията в предпочитаните изразни средства, техники и интерпретация обогатяват съвместната им изява. Жанровото разнообразие от живопис, графика, сценографски решения засилва усещането за търсещо, изследващо, мъдро изкуство. Обединяващо  в представените творби е изключителната прецизност в разработването на всеки детайл, в характерната театралност на образите, в съчетаването на визуално изкуство с история, философия и съвременна изразност.

Съвместната изложба на Силва Бъчварова и Васил Рокоманов създава в галерийното пространство завършен артистичен мизансцен – осмислена среща на образи, сцени, цветове, форми и емоции.

 

◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Силва Бъчварова

Родена в гр. Пловдив. Живее и работи в София. Завършва Художествена гимназия в София и Националната художествена академия в София, специалност “Сценография”.

1984 г. – специализация “Визуален театър” в Международния театрален институт – гр. Шарлевил-Мезиер, Франция.

1992-1994 г. – преподавател по куклена сценография в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, от 1999 - преподавател по живопис и сценография за куклен театър в НХА – София.

2010 – лекции в Кралски колеж по изкуствата - Кардиф, Великобритания

Професионални изяви:

. Над 120 куклени, драматични и музикални спектакли в България, Югославия, Чехия, Белгия, Мексико.
. 70 оформления и илюстрации на книги, плакати, рисунки, живопис, дървена пластика.
. Над 30 участия в международни изложби в Европа, САЩ, Куба, Мексико, Япония и др.
. 26 самостоятелни изложби – Пловдив, София, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Прага (Чехия), Magdeburg (Германия), Honefoss, Lillehammer (Норвегия), Tolosa (Испания), Alicante (Испания), Будапеща (Унгария), Люксембург.

Присъствие в частни и държавни колекции, Колекция за съвременно изкуство на Фондация Фокус Абенгоа, Испания

Награди:

1984 и 1999 г. – Голямата награда “Златен делфин” Варна за сценография
1985 г. – Първа награда за костюми на театралния фестивал в Търговище
1985 г. – Специална награда за сатирична графика – Скопие, Македония
1989 г. – Награда за сценография на СБХ
1993 г. – Голямата награда “Театрон” – Пловдив
1998 г. –  за сценография - Прага
2000 и 2001 г. - за сценография – Ст. Загора
2001 и 2004 г. - за сценография - Суботица, Сърбия
2005, 2006, 2009 г. - за сценография - Сърбия, Хърватска, Словения
2015 г. – ИКАР за сценография

 

Васил Рокоманов

1954 - роден в гр. Сливен. 1980 – завършва НХА София, специалност „Сценография“.
2009 - професор по изкуствознание и изобразителни изкуства, история, техника и технология на сценографията в НХА, София.
Член на СБХ, UNIMA (Международна организация на куклените творци), OISТАТ (Международна организация на театралните творци)

Творчески изяви:

100 куклени спектакли в България, Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Чехия, Белгия, Мексико. 25 драматични спектакъла в България. Множество графични решения на книги, вестници и списания, както и пространствени оформления на изложби. Над 30 участия в общи изложби с рисунка, илюстрация и графика в Европа, САЩ, Куба, Мексико, Япония и др., във всички ОХИ Сценография и във всички Квадриеналета на сценографията от 1980 до днес. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Чехия, Германия, Франция, Испания, Швеция, САЩ, Япония и др.

Педагогическа дейност:

В Национална художествена академия преподава дисциплините „История на сценографията”, „Техника и технология”, „Театрална антропология“ и „Сценография за куклен театър”. Ръководи уъркшопи и презентации в рамките на Квадриенале на сценографията Прага, Международен куклено-театрален фестивал "Златният делфин", Варна, Театрален фестивал „Варненско лято” и др. Специализирани лекции в програмата на НХА „Антон Митов и неговия магически фенер”; Колеж за музика и драма, Кардиф, Уелс, Великобритания, АМТИИ – Пловдив, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и др. За тези дейности е отличен с над 50 награди за сценография от фестивали у нас и в чужбина, между които са: "Златен делфин", Варна – 1996, 2002 и 2005; "Куклар" – София, "Пиеро 2000”; "Двама са малко, трима са много" – Пловдив; „Икар” 2015 и 2017; фестивали в Суботица, Земун, Крагуевац (Сърбия), Котор (Черна гора), Сплит (Хърватия), Баня Лука (Босна и Херцеговина), Сегед (Унгария) и др.

Автор на множество публикации в специализирани издания, както и на книгите: „Куклена сценография за вълшебна приказка”, Стара Загора, 2015, „История на сценографията”, НХА, София, 2017 – наградена с „Икар” 2017.

Автор: Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
03.12.2019 г. 17:03
Посетено: 859
Етикети: сценография, графика, Живопис, изложба, София, Силва Бъчварова и Васил Рокоманов, галерия "Артур"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30534-izlozhba-na-silva-bachvarova-i-vasil-rokomanov-v-galeriya-artur