Изложби

„Без звук“ - изложба на Камен Старчев

Част от програмата на VIІI Международно триенале на графиката – София 2019

„Без звук“ - изложба на Камен Старчев

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 25 ноември до 12 декември 2019 българският художник Камен Старчев ще представи в галерия КО-ОП своята най-нова самостоятелна изложба - „Без звук“.

Вернисаж: 25 ноември 2019 г. от 19:00 до 21:30 ч.

„Без звук“ е експозиция, съпътстваща VIII Международно триенале на графиката София – 2019, тъй като нейният автор Камен Старчев е носител на Голямата награда от предходното, седмо издание.

Официалното откриване на изложбата е кулминация на изложбените събития, планирани за 25 ноември и слагащи началото на Осмото международно триенале на графиката. Вечерта завършва с коктейл в чест на изложбата, участниците, членовете на международното жури и гостите на Триеналето.

Графиките в изложбата, обединени под общото заглавие Без звук са замислени и създадени през последната година, специално за пространството на КО-ОП. Всички са изпълнени в  характерната за Камен Старчев техника – векторна графика/пигментен печат върху хартия.

„Произведенията на Камен Старчев използват разпознаваеми детайли от действителността, изведени до почти абстрактна форма, които усилват въздействието си чрез своята отчужденост спрямо конкретни конотации, функционалност и контекст. Дигиталният печат позволява допълнително техницизиране на изображенията до степента на лаконичен израз, при който те придобиват структурата на схема, образите са лишени от всякаква възможна сюжетност и каузална обвързаност, а цветовите решения са в посока на доминацията на синтетични цветове. Графиките на Старчев не представляват ключови или физиономични фрагменти, а по-скоро са тяхната алтернатива, разгръщаща възможности за необичайно конфигуриране на нова материалност“, споделя за работата на Камен Старчев кураторката и художествен критик Галина Лардева.

Камен Старчев е роден през 1971 в София, където живее и работи. През 1997 завършва магистърска степен в НХА, специалност „Скулптура” при проф. Емил Попов. Представил е редица самостоятелни изложби и участва в множество групови изложби в България и Европа. Негови творби са собственост на НХГ, СГХГ и на частни колекции.

 

Автор:
Галерия КО-ОП
Публикация:
24.11.2019 г. 17:57
Етикети:
Галина ЛардеваграфикаКамен СтарчевизложбаГалерия КО-ОП
VIІI Международно триенале на графиката – София 2019
Без звук
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30530-bez-zvuk-izlozhba-na-kamen-starchev